Народното събрание прие окончателно изцяло нов Закон за защита на търговската тайна, целящ  да осигури нейната правна закрила в съответствие с изискванията на европейското законодателство.

Вносителите от Министерски съвет се надяват с него да се осигури юридическа защита на търговските тайни и всякакво ноу-хау от незаконно придобиване, използване и разкриване.

Търговската тайна е понятие, което и досега съществуваше в българското законодателство, но се считаше за интелектуална собственост и не беше защитена като такава.

Така липсата на единно определение често водеше до размивания между отделните нормативни актове, до неправилно прилагане на законови разпоредби и до непоследователна съдебна практика.

В действащите доскоро текстове нямаше и специални правила за присъждане на обезщетения за нарушаване на търговски тайни.

В новия закон се дават определения за понятията търговска тайна, притежател на търговска тайна, нарушител и стоки-предмет на нарушение.

Регламентират се и производството и мерките за защита на търговска тайна по съдебен път. Целта е създаването на гаранции, че конкурентоспособността на българския бизнес е адекватно защитена, което следва да доведе до подобряване на средата за развитие и използване на иновации и трансфер на знания в рамките на целия вътрешен пазар на ЕС.

Вносителите изразяват очакване законопроектът да доведе до нарастване на иновациите и печалбите за предприятията, както и до значително намаляване на разходите за защита на търговските тайни и увеличаване на стимулите за бизнеса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук