Парламентът ще обсъди предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа.

Предложението е АПИ да предоговори действието на договорите, така че моментът на прекратяване действието на договорите да бъде обвързан със сключването на нов договор в резултат на откритите през настоящата 2022 г. процедури по Закона за обществените поръчки.

Депутатите ще трябва да приемат и процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за двама членове на Съвета за електронни медии.

Парламентът ще гледа промени в Закона за съдебната власт. Законопроектът ще бъде разгледан на първо четене. С него се въвеждат механизми за завишен контрол на главния прокурор на Република България и на административните ръководители на органите на съдебната власт. С проекта се прецизират изискванията за юридически стаж и професионална квалификация на изборните членове на Висшия съдебен съвет, като се въвеждат изисквания за научна степен и определен минимален стаж в публично-правната сфера за част от членовете на Висшия съдебен съвет.

НС ще разгледа и доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2020 г.

Министърът на отбраната Драгомир Заков e на изслушване в ресорната комисия в парламента. Очаква се сред основните теми да бъде засегната и информацията за купуването на нови осем бойни самолета F-16 от Съединените щати.

В началото на седмицата стана ясно, че американското правителство е одобрило евентуалната сделка. Става дума за 4 изтребителя F-16 C Block 70 и 4 F-16 D Block. Общата цена за всичко е един милиард и 670 милиона долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук