Второто четене на Закона за хазарта, внесен от Валери Симеонов, бе вмъкнат като извънредна точка в днешното заседание на парламента.

„За” гласуваха 106 депутати, „против” – 16, а 18 се въздържаха.

Промените бяха приети и на второ четене, и ще влязат в сила след обнародване в държавен вестник.

Промените гласят, че лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“, се прекратяват и съответните удостоверения се обезсилват.

Депутатите решиха още лиценз за организиране на лотарийни игри да може да бъде издаден само на държавата.

Парламентът отхвърлиха предложението за забрана на пряката реклама на хазартни игри, направено от ПГ на „БСП за България“ между първо и второ четене на законопроекта.

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на този закон, се изплащат съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра.

„Капитал” пише, че в общите условия на „Национална лотария” е посочено, че в зависимост от играта, една определена по размер част от печалбата, се изплаща на играчите веднага, а останалата се разсрочва за период от 20 години. На практика това означава, че ако утре „Ню геймс“ бъде обявена във фалит, една част от късметлиите от търкане на талони може и да си останат милионери само на хартия.

От деня на влизането в сила на този закон се преустановява разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в игрите от организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“.

Издадените фишове, талони или други удостоверителни знаци, които не са продадени до влизането в сила на този закон, се унищожават до 31 декември 2020 г.

Промените бяха одобрени в четвъртък на второ четене от Комисията по бюджет и финанси.

След гласуването, вносителят Валери Симеонов коментира пред журналисти, че българите трябва да спрат да си купуват талони.

„Очакваме следващата седмица законът да бъде публикуван и да се прекрати и да се изземат всички талони от всички места, където се продават в момента освен тези на спортния тотализатор“, уточни още Симеонов.

Той поясни, че печалби могат да бъдат получени по силата на общите правила на игрите, в които са участвали съответните участници.

„Променихме закона, тъй като решихме, че не е редно държавата да се меси в тези частно-правни отношения. Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или да заведат дела, за да ги получат. Тъй като парите от тиражите са събрани, печалбите са базирани върху общите приходи от съответния тираж, така че всеки заинтересован има правно основание, има и пари, които са събрани, за да си получи той печалбата“, каза още Симеонов.

КОЙ ЩЕ Е НАЙ-ЗАСЕГНАТ ОТ ПРОМЕНИТЕ

Измененията в Закона за хазарта ще засегнат най-много компанията „Ню Геймс”, която държи лиценза на „Националната лотария”, в която мажоритарен собствени е Васил Божков. В момента бизнесменът е в арест в Обединените арабски емирства и се очаква скоро да бъде екстрадиран в България.

Приходите от заложи на компанията на Божков за 2018г. са в размер на почти 700 млн. лева. Според експерти, „Ню Геймс” държи над 90% от пазара на моментните лотарии.  От днес това вече няма да е така.

Другото частно дружество с лиценз е „Евробет“ (отново от орбитата на Божков) за играта „Лотария Бг“, но нейните продажби през годините спадат и в момента са много малки.

САГАТА В ХАЗАРТНИЯ БИЗНЕС

Точно преди седмица, Специализираната прокуратура влезе в централата на „Нове Холдинг”, собственост на Васил Божков. По същото време, акция имаше и в Комисията по хазарта. Беше съобщено, че при е задържан председателят й Александър Георгиев, както и 16 други лица.

На фона на показните арести в Комисията, стана ясно, че бизнесменът Васил Божков е в чужбина и към онзи момент не знаеше, че е издирван. Няколко дни по-късно стана ясно, че той е задържан от властите в Обединените арабски емирства. С него е арестуван и мажоритарният собственик на „Левски” Георги Попов. Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че ще бъдат изпратени всички необходими документи до властите в ОАЕ, за екстрадицията на бизнесмена. На Божков задочно са повдигнати 7 обвинения у нас.

Засега се знае, че срещу Божков има две дела – едното е за ръководене на престъпна група, която според прокуратурата е извършвала множество престъпления, сред които изнудвания, корупция и др. Държавата твърди, че бизнесменът дължи над 500 млн. лв. такси за хазарт. Преди дни бе съобщено, че има и второ дело, пак за престъпна група. Сред проверяваните престъпления обаче са убийства и изнасилвания.

Преди две седмици директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев обяви, че само „Българският спортен тотализатор”, който е държавно дружество, е плащал записания в закона размер на таксата за хазарт – 15% върху залозите, през последните пет години. По думите му, всички други частни компании, организиращи тото, лото, лотария или залагания върху спортни състезания, са внасяли значително занижена такса – 20% върху разликата между залозите и изплатените печалби.

Междувременно в Комисията по хазарта бяха извършени кадрови рокади, със заповед на министъра на финансите Владислав Горанов. За изпълняващ длъжността председателя на място на Александър Георгиев, който бе арестуван, временно е назначен Георги Йорданов. До този момент той бе началник на кабинета на финансовия министър.

Сменени и досегашните й трима членове – Васил Панов, Евгени Стоянов и Явор Колев. Новите хазартни надзорници са съответно Георги Йорданов, Стоян Стоянов, Паун Илчев, Красимир Бояджиев и Емил Захариев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук