Диана Ковачева
на снимката: омбудсманът Диана Ковачева

С избор на нов обществен защитник ще започне пленарното заседание на парламента днес.

Кандидатът е само един – настоящият омбудсман Диана Ковачев, предложена от парламентарната група на ГЕРБ.

Тя вече беше изслушана от Комисията по вероизповеданията и правата на човека миналата седмица и предстои номинацията ѝ да бъде подложена на гласуване в пленарна зала.

До месец септември 2019 г. Ковачева бе заместник-омбудсман, след което зае поста на обществен защитник от Мая Манолова, освободила го предсрочно, за да се включи в надпреварата за кмет на София.

„Годините работа в институцията на омбудсмана ми показаха ясно, че концепцията за работата на омбудсмана може да бъде само рамкова, само посока, защото дневният ред на омбудсмана се определя от гражданите, от хората, а също така и от динамиката на правната и институционалната среда“, заяви кандидатът пред народните представители по време на изслушването си.

Диана Ковачева е юрист с дългогодишен професионален опит. В отделни периоди от време тя е била научен сътрудник в института за правни науки на БАН. През ноември 2011 година министър-председателят Бойко Борисов номинира Ковачева за министър на правосъдието на мястото на избраната за вицепрезидент Маргарита Попова. На 30 ноември е одобрена от Народното събрание за този пост.

През месец януари 2016 година е избрана за заместник-омбудсман от Народното събрание със 152 гласа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!