Росен Желязков, Петя Аврамова, Младен Маринов
на снимката: Росен Желязков, Петя Аврамова, Младен Маринов

Парламентът ще гласува оставките на министрите на вътрешните работи, на регионалното развитие и на транспорта – Валентин Радев, Николай Нанков, Ивайло Московски.

На тяхно място депутатите ще изберат Младен Маринов, Петя Аврамова и Росен Желязков.

Предложената рокада от премиера Борисов е точка първа в дневния ред на депутатите.

Досегашните титуляри практически бяха уволнени от министър-председателя след катастрофата край Своге, отнела живота на 17 души.

В сряда президентът Румен Радев издаде дългоочаквания указ за освобождението на Младен Маринов от поста главен секретар. Именно това спираше досегашното гласуване в Народното събрание на новите министри.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че с указа е преустановено напрежението, което е било изкуствено създадено от страна на президентството:

„Радвам се, че разумът надделя и че всъщност това, което се генерираше последните няколко дни за война между институциите – вече можем да кажем, че това е затворена страница“.

Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров приветства действията на президента:

„Беше излишно това упорство на президента Радев. Радвам се, че той се коригира. Иначе влизахме наистина в един конфликт между институциите, когато няма реална причина. Оттук нататък, ако не беше подписал указа, следваше една борба на пук – абсолютно излишна и вредна за държавата, така че поздравявам го за правилното решение да не прави повече спънки за кабинета“.

БСП и ДПС заявиха, че ще гласуват против, а от партия „Воля“ обявиха подкрепа за предложените рокади в изпълнителната власт.

След това депутатите ще разгледат на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение, както и в Закона за семейни помощи за деца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук