БНБ

Парламентът се заема с избирането на нов управител на Българската народна банка (БНБ). Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ“ е внесъл в дневния ред точка за приемането на процедурни правила по случая. Мандатът на сегашния управител Димитър Радев изтече на 15 юли.

Бюджетната комисия планира да разгледа и проект на решение за изготвяне на процедурни правила за избор на управител на Българската народна банка. Този ход на депутатите се обуславя от факта, че законът позволява Радев да ръководи централната банка до избора на нов гуверньор.

Според Закона за БНБ, управителят и тримата подуправители се избират от Народното събрание, а другите трима членове се назначават от президента

Процедурата за избор на нов гуверньор от парламента трябваше да стартира не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащия. Такава не бе започната поради краткия живот на 45-тото Народно събрание.

Димитър Радев бе избран за управител на БНБ преди шест години. Преди него цели дванадесет години начело на банката бе Иван Искров. По време на неговото управление БНБ допусна да фалира една от най-големите банки – КТБ. Истината а този фалит наречен кражбата на века още не е разкрита от българското правосъдие.

На 29 юли тази година изтече мандатът на подуправителя, ръководител на управление „Банково“ Нина Стоянова, а на 24 октомври 2021 г. ще приключи този на подуправителя, ръководител на управление „Емисионно“ Калин Христов.

Мандатите на останалите членове на управителния съвет на БНБ (от квотата на президента) – Елица Николова, Людмила Елкова и проф. д.ик.н. Николай Неновски, приключват съответно на – 17 юни 2022 г., 2 декември 2024 г. и 13 юни 2026 г.

На заседанието трябва да бъде изслушан министър Асен Василев за предложената от него актуализация на бюджета. Очаква се участие да вземат министрите на здравеопазването Стойчо Кацаров и на труда и социалната политика Гълъб Донев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!