Иван Гешев
на снимката: главният прокурор Иван Гешев

Парламентът ще извика главния прокурор Иван Гешев, за да представи доклад за свършеното от прокуратурата от началото на годината, като според председателката на Народното събрание най-вероятно е той да бъде изслушан в края на септември или в средата на октомври.

През юли депутатите поискаха доклад от главният прокурор за дейността на държавното обвинение откакто той го ръководи, което би представлявало отчет за работата на прокуратурата от началото на годината, тъй като Гешев встъпи като главен прокурор в края на декември м.г.

Днес депутатът от БСП Антон Кутев напомни, че парламентът е гласувал за представянето на такъв доклад и настоя председателят на Народното събрание Цвета Караянчева да влезе в правомощията си и да извика Гешев.

„Влезте в правомощията си да докарате възможно най-бързо главния прокурор, защото това е едно от нещата, заради които хората стоят на улицата. Моля ви с тази процедура да направите всичко възможно следващата седмица дали за 6-месечие, дали за 8-месечие, да дойде в Народното събрание и да изнесе доклада, за който всички ние сме гласували. Това е ваша отговорност“, заяви Кутев, а Караянчева му отговори, че ще уведоми главния прокурор, но посочи, че едва ли той ще може да обобщи в доклад и свършеното през август, защото месецът е изтекъл само преди десетина дни, като по-вероятно е това да се случи в края на септември или средата на октомври.

„Не пречи да го поканим да дойде да разкаже какво се случило до юни месец“, уточни Караянчева, а Кутев репликира, че прокуратурата не би могла да лови престъпници, ако няма капацитет да изготви в кратки срокове доклад за дейността си през август.

Искането за представяне на доклад от главния прокурор беше на БСП, като тогава те очакваха той да бъде внесен тъкмо през септември. Депутатите подкрепиха предложението, като се позоваха и на Конституцията, която предвижда, че „Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика“.

Според правилника на парламента, подобен доклад на главния прокурор се обсъжда по същия ред, по който и годишните доклади за дейността на съдилищата, прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Това означава, че когато Иван Гешев внесе доклада си, до 3 дни председателят на парламента трябва да го разпредели на правната комисия, а тя да го обсъди до 15 дни и да представи становището си. Правилата изискват и докладът да бъде включен в дневния ред на Народното събрание в едномесечен срок от внасянето му и да бъде разгледан не по-късно от три месеца.

При обсъждането главният прокурор може да направи изложение до 10 минути пред пленарната зала. После депутатите правят изказвания, в които могат да задават и въпроси към обвинител №1, който е длъжен да им отговори. При обсъждането на доклада народните представители може да поставят и въпроси, постъпили писмено от граждани, институции и неправителствени организации във връзка с доклада.

През юли Иван Гешев изпрати писмо до Караянчева, в което обясни, че данните за дейността на прокуратурите се обобщават на тримесечия и още през август ще има обобщената информация за първото полугодие на 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!