Народно събрание, бюджетна комисия

Последната работна седмица на депутатите за тази година започва с извънредно заседание от 13.00ч. Те ще обсъждат дерогацията за закупуване на нефт и ще за завършат с парламентарен контрол.

Във внесения от ДПС законопроект се предлага забрана на износа на суров нефт и нефтени продукти с произход Русия, които са обект на дерогация. Освен това се предвижда режим на облагане с данък върху добавената стойност и с акцизи. Това ще гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок и да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата.

Във втория, „Демократична България“ настояват държавата да поеме оперативния контрол на рафинерията „Лукойл“ в Бургас. Като гаранция за защита на засегнатите лица е предвидено назначаване на особен търговски управител от министъра на икономиката и индустрията. Правомощията му са ограничени до обичайна търговска дейност, за срок от шест месеца. Допуснато е този срок да се увеличи еднократно с още шест месеца.

Заседанието ще завърши с парламентарен контрол. На въпроси и питания на депутати ще отговарят служебните вицепремиери Христо Алексиев и Иван Демерджиев, както и министрите Александър Пулев, Сашо Пенов, Никола Стоянов, Николай Милков и Росен Христов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук