Александър Вучич, Сърбия
на снимката: президентът на Сърбия Александър Вучич

Управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич спечели победа над опозицията в изборите за общински съвет в Белград с 44.99% от гласовете, или 64 места в 110-местния столичен градски съвет. Това показват окончателните резултати, които оповести от Градската избирателна комисия.

Листата, която се класира втора е водената от бившия кмет Драган Джилас, с 18.93% и 26 места, трета е листата на бившия ватерполист и кмет на община Нови Белград Александър Шапич с 9.01% и 11 места. Коалицията начело със Социалистическата партия на външния министър Ивица Дачич и Единна Сърбия на Драган Маркович Палма е спечелила 6.13% от гласовете и девет места. Останалите 20 партии и коалиции, участвали в изборите, не успяха да преминат изборния праг от 5 процента.

Сръбската прогресивна партия е победила в 15 от 17 белградски общини и е отстъпила в два елитни централни района – Стари град и Врачар, на либералния блок прозападни партии, издигнали кандидатурата на бившия кмет Драган Джилас.

Така Сръбската прогресивна партия спечели в столичния градски съвет мнозинството, необходимо за избирането на кмет на столицата. Името му ще стане известно след 50 дни. Избирателната активност е била 51.3%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук