Кралица Елизабет II напусна Бъкингамския дворец в Лондон и заедно със съпруга си принц Филип се поставиха в доброволна карантина в двореца Уиндзор.

Кралица Елизабет II и принц Чарлз
на снимката: Кралица Елизабет II и принц Чарлз

На 19 март в социалните мрежи, кралското семейство съобщи: „Много от нас търсят начини да поддържат връзка помежду си, за да се уверят, че любимите им хора са в безопасност. Уверени сме, че ще се справим с това предизвикателство. Може да сте сигурни, че нашето семейство ще изиграем своята роля в тази борба“.

Внуците на кралицата – Шарлот и Джордж ще учат от вкъщи, което означава, че ще прекарват повече време с родителите си Кейт и Уилям. Занятията в училището на малчуганите са преустановени от 20 март. Децата ще учат онлайн, с помощта на родителите си.

принц Джордж, принцеса Шарлон, принц Уилям, Кейт
източник: PA

Принц Хари и съпругата му Меган също са поставени под доброволна карантина, тъй като наскоро бяха във Великобритания, за да изпълнят последните си кралски задължения. В социалните мрежи те увериха, че заедно със сина си Арчи са в безопасност в дома си в Канада.

принц Хари и Механ Маркъл
на снимката: Принц Хари и Меган Маркъл

„Ще споделяме информация, за да си помагаме взаимно в тези времена. Наша е отговорността да предпазим себе си и семейства си здрави, да поддържаме организациите, които могат да помогнат в тази кризисна ситуация. Ще споделяме с вас вдъхновяващите истории на хора от целия свят, които се справят с този вирус“, написа двойката в Инстаграм.

Другите кралски семейства по света също са предприели мерки. Кралят на Норвегия Харалд и кралица Соня са под карантина от 12 март.

Кралят на Норвегия Харалд и кралица Соня
на снимката: Кралят на Норвегия Харалд и кралица Соня

Шведската принцеса Виктория отмени всички тържества, заради епидемията. Датското кралско семейство също отмени всичките си ангажименти до април.

Кралят на Испания Фелипе VI и съпругата му Летисия са дали отрицателни проби за коронавирус.

крал Фелипе
на снимката: крал Фелипе

Но тестът на принца на Монако Алберт II е положителен. Дворецът на Монако каза, че засега състоянието на принца е стабилно и призоваха за социална изолация.

принца на Монако Алберт II
на снимката: принцът на Монако Алберт II и съпругата му Шарлен
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!