Здравният министър Николай Петров подаде оставка след журналистическо разследване.

От правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов я е приел.

В разследване на БТВ стана ясно, че министър Петров, като директор на ВМА, е сключил договори за почти 1,6 млн. лв. с фирмата на своя зет.

Става дума за две обществени поръчки, спечелени от дружества, представлявани от Явор Цонев – мъжът, от когото дъщерята на Петров има дете.

Първата поръчка била за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи на стойност от близо 1 млн. 180 хил. лева, обявена през юни 2014 г.

Разследването на журналистите установило, че същата фирма спечелила и втора поръчка – за доставка на медицински изделия на стойност близо 430 хил. лева.

Справката в Агенцията по обществени поръчки показва, че единствените две поръчки, печелени от въпросната фирма, са били само във ВМА и само по времето на Николай Петров.

Финансовият министър Владислав Горанов каза, че е правен одитен доклад, който не е открил нередности.

Генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров е специалист по анестезиология. Политическата му кариера започва като служебен министър на здравеопазването в правителството на Марин Райков през пролетта на 2013 г.. След това е назначен за директор на ВМА-София. От 4 май 2017 г. проф. Петров отново е министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти.

Той е автор на 4 и съавтор на 10 книги и 170 публикации в сферата на научната и медицинска литература. Проф. Петров е главен редактор на списание „Анестезиология и интензивно лечение“ и от 2004 г. е републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Припомняме, че проф. Николай Петров наследи на поста във ВМА ген. Стоян Тонев и беше в основата на обвиненията срещу него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук