Първан Симеонов
на снимката: Политологът Първан Симеонов

Популизмът, като че ли, трайно се настани в политическата система в Европа. Това стана ясно от думите на политолога Първан Симеонов в СПЕЦИАЛНО ИНТЕРВЮ ЗА ДЕБАТИ.БГ

„Такива партии в европейски мащаб има вече повече от две десетилетия, институционализиране, някъде участват и във властта. Явно, тук става въпрос за трайно явление. Даже не знам дали е явление, или е политически етап”, каза Симеонов.

По думите му, все по-често популистите започват да използват проевропейската реторика.

„Те са скептични спрямо Брюксел, но гледам, че възприемат Европа като лозунг, срещу предполагаема заплаха от ислямизъм и т.н. Тоест, имат някои неща, които ги обединяват. Гледам, че се опитват да дадат алтернативен прочит – че някаква друга Европа е възможна”.

На въпрос, дали популистите ще имат масово присъствие в следващия европейски парламент, Първан Симеонов отговори:

„За мен големият въпрос е дали те ще могат да действат обединени. Те, че ще имат присъствие – ще имат. Но не знам колко масово. Понякога сме склонни да надценяваме всичко това.

Дали ще успеят да синхронизират усилията си? Да го кажем така – на шега: трудно се прави националистически интернационал. Малко е сложно. После, има още един въпрос: дали все още можем да адресираме популизма, който все пак означава нещо моментно, или просто това е новият начин, по който звучи консерватизмът. С повече реторика за суверенитет, за идентичност, за ред. Това е традиционализмът в политиката, противопоставен на прогресивизмът и либерализмът”.

Цялото интервю с политолога Първан Симеонов четете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!