мобилна библиотека

Единствената мобилна библиотека у нас – „Библиобус” тръгва на път. Тя разполага с над 700 тома от най-интересните и любими книги във всички жанрове – художествена литература, научнопопулярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори.

Кампанията „Книгите идват при вас” ще бъде официално открита от 12.00 часа на площад „Александър Невски”.

мобилна библиотека

Целта е да се насърчи необходимостта от четене, учене през целия живот и разширяване достъпа до дигитални ресурси с културното наследство.

Организаторите смятат, че чрез различни образователни инициативи, ще се повиши грамотността на подрастващите и ще се подобри качеството на социалния им живот.

Всъщност, идеята за мобилна библиотека се е родила още през 1859г. във Великобритания. Тогава каруца, натоварена с книги, обикаляла из селата и градовете, за да повиши достъпа до образование.

мобилна библиотека

Днес мобилните библиотеки варират от огромни кораби до модерно оборудвани автобуси.

„Библиобусът” на Столична библиотека ще достига до отдалечените квартали в София, в които няма големи читалищни библиотеки и достъпът на хората до книжни ресурси е ограничен.

мобилна библиотека

До проблемните изолирани социални групи, до домове за стари хора и сираци, до ромските общности, „Библиобусът” ще участва във фестивали, местни културни прояви и празници на училищата и общностите в района.

Първите читателски карти ще бъдат безплатни. За да се заемат книги, читателите трябва да се регистрират и да заплатят годишна такса от 5 лв. за ученици и пенсионери, 8 лв. за всички останали. Могат да се заемат до 7 книги за срок от 20 дни и могат да се върнат при следващото посещение на библиобуса или в Столична библиотека и нейните филиали.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук