Рейчъл Ливайн
На снимката: Рейчъл Ливайн

Избраният президент Джо Байдън обяви номинацията си за помощник здравен секретар, който ще стане първият открито транссексуален федерален служител, потвърден от Сената на САЩ.

Байдън номинира Рейчъл Ливайн за помощник-секретар по здравеопазването в Министерството на здравеопазването и социалните услуги на САЩ, се казва в изявлението на преходния му офис.

Кабинетните и ръководни длъжности като тази изискват потвърждение от Сената, който ще бъде в ръцете на демократите, след като Байдън и новоизбраният вицепрезидент Камала Харис положат клетва в сряда.

„Ливайн ще донесе стабилно лидерство и необходимите експертни познания, от които се нуждаем, за да прекараме хората през тази пандемия“, каза Байдън в изявление. „Тя е доказан и дълбоко квалифициран избор, който ще помогне на ръководството за здравните усилия на нашата администрация.“

Байдън наследява множество кризи при встъпването си в длъжност, най-голямата от които е коронавирусът, до сега убил почти 400 000 души в САЩ.

Той заяви, че иска да види 100 милиона души в Америка ваксинирани през първите си 100 дни като президент и ще търси милиарди долари от Конгреса, за да финансира центрове за масови ваксинации.

В момента Ливайн е здравен секретар в щата Пенсилвания и професор по педиатрия и психиатрия в Медицинския колеж в Пенсилвания.

Байдън номинира калифорнийския политик Хавиер Бесера за здравен секретар.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!