коронавирус
Коронавирусът може да бъде убит лесно с ултравиолетево лъчение /Снимка: gigazine.net/

В Шанхай излекуваха първия пациент, заболял от коронавирус 2019-nCoV, съобщи агенция Sina. 56-годишната Чен бе лекувана в местната болница, като нейното състояние се подобрявало постепенно. В продължение на 6 дни температурата й била в нормата, а новите тестове за коронавируса дали отрицателен резултат. Лекарите изпратили Чен у дома.

Тя дълго време живеела в Ухан – градът, от който тръгна заразата. Вечерта на 19 януари жената горяла от висока температура и постъпила в градската болница. След два дни бе прехвърлена в Шанхай, където бе лекувана. За града това бе първият случай на заболяване от новия вирус.

По-рано агенция Bloomberg писа, че измерването на температурата не е главният начин да се засече смъртоносният вирус. Експерти отбелязват, че някои поминали от заразата не са имали висока температура, но имали други признаци – кашлица и затруднено дишане.

Властите в Китай започнаха строителство на втора болница в епицентъра на епидемията от новия коронавирус, съобщи АФП. Болницата трябва да бъде изградена от нулата за две седмици, и в нея ще се лекуват само заразени с опасния вирус.

Новата болница ще е с капацитет от 1300 легла.

Властите в Ухан вече строят ударно първата болница. От ранни зори в петък десетки багери работят на строителната площадка в Ухан, а болницата трябва да е завършена и оборудвана до 2 февруари. Площта на новата болница ще бъде 25 хиляди квадратни метра, в нея ще могат да се лекуват едновременно хиляда пациенти.

Болницата трябва да бъде изградена по модела на болницата „Xiaotangshan” в Пекин, която беше построена за седем дни по време на епидемията от вируса SARS през април 2003 г., за да се справи с големия брой болни. По това време болничният й капацитет достигна хиляда легла, а пациенти от цялата страна бяха лекувани там в продължение на два месеца.

Китайските власти взеха решение да забранят всякакво движение на автомобили по улиците на китайския град Ухан – огнището на опазния коронавирус, предаде АФП. Мярката е с цел да се ограничи разпространението му. Забраната влиза в сила от неделя в полунощ, и не важи само за автомобили със специален режим на движение.

До момента жертвите на заразата са 41.

Междувременно властите доставиха още два милиона медицински маски за лице в града. В Ухан живеят почти 20 милиона души /включително и предградията/. Регионалните власти се борят със заразата като блокират входовете и изходите, спират движението на самолети, влакове и автобуси, от вчера не се движи и градският транспорт. В града е забранено и движението на хора по улиците без маски. На входовете на публичните сгради задължително се мери температурата на човека, а градът се дезинфекцира непрекъснато.

До момента 24 провинции на Китай са обявили най-висока степен за заплаха за общественото здраве. Над 56 милиона китайци ще бъдат засегнати пряко от влизащите в сила днес забрани за придвижване и транспорт на стоки около епицентъра на епидемията от новия коронавирус в Китай. Над 1.17 милиарда души са засегнати косвено от рестриктивните мерки за борба с вируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!