Марко Поло

Знаете ли кой е човекът,  записан в историята като първият европеец, успял да достигне до земите на Китай? Това е Марко Поло. Смята се, че той е родом от Венеция. Роден е на 15 септември 1254г.Според една от легендите за него, баща му, заедно с брат си Матео, продава бижутерийни и сладкарски изделия. Търгува със стоки от Изтока, стигал е до Волга и Бухара в своите пътешествия.

Друга версия гласи, че родината на великия мореплавател е не на Апенинския полуостров, а на Балканите. Изследователи твърдят, че първите сведения за фамилията Поло във Венеция датират от втората половина на XIII век, където за тях се споменава като Poli di Dalmazia. Според тази версия, Марко Поло следва да се смята по-скоро за хърватин, защото се е родил на остров Корчула, принадлежащ на балканската република.

Трета версия твърди, че Марко Поло е поляк. Думата „поло“ на титулната страница на първото издание на неговото произведение „Милион“ или „Пътешествията на Марко Поло“ е изписано с малка буква и не е фамилия, а по-скоро сочи националността на автора.

На снимката: Миниатюра от „Милионът“
На снимката: Миниатюра от „Милионът“

Марко Поло е венециански търговец, пътешественик и откривател, който пропътува Пътя на коприната до Китай и се среща с великия хан на Монголската империя – Кубилай хан, внук на Чингис хан, в Шанду.

В Китай Марко Поло бързо научава китайски, тюркски и монголски език. Императорът много го обича и започва да го изпраща на различни мисии като свой специален пратеник. За разлика от другите чиновници, той умее да забелязва детайлите в различните традиции и разнообразието в бита и ежедневието на местните хора и след като се връща при императора, му разказва всичко, което е видял по време на пътуването. Затова императорът все повече предпочита да го изпраща на мисии, за да събере необходимата информация. В резултат на това, Марко Поло получава все по-важни задачи, а императорът все повече се нуждае от услугите му.

марко поло 1

Марко Поло живее в Китай общо 17 години. Той е изпращан със задачи на много места, дори от името на императора посещава страните в Южна Азия. Освен това три години работи и като местен управител в град Ян Джоу, провинция Дзян Су.Дава първите сведения за остров Сипангу или днешна Япония.

Всъщност, няма никакво потвърждение за пътешествията на Марко Поло различни от тези, споменати в книгата за него. Според редица анализи на съвременни учени, историята е по-скоро легенда, отколкото реалност. Ян Джоу, градът, в който е бил губернатор не пази никакви исторически сведения за пребиваването му там, нещо изключително нетипично за китайската практика в този аспект, където е традиция по-известните хора от града, включително неговия губернатор да намират място в архивите му. Самият автор на книгата за неговите пътешествия се е изхранвал от продажба на романи, което още повече подкрепя тезата за легендарния характер на историите в нея.

В книгата има и множество фактологични разминавания, като например, че според историята Марко Поло е сложил край на обсадата на Тян Гян, а в китайските източници това са направили персийците, а освен това е приключила 2 години преди самият Поло да стигне до Китай. В допълнение Марко Поло не споменава в своя разказ редица подробности, които биха направили огромно впечатление на всеки посетил Китай по онова време – пръчиците за хранене, чая, както и Великата китайска стена.

Марко Поло умира във Венеция през 1324 година, на 70-годишна възраст. Погребан е в църквата св. Лаврентий. При престрояването й в края на XV век обаче гробът му е загубен и от тогава мястото, на което почиват тленните останки на големия пътешественик, също остава неизвестно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук