първи учебен ден

Над 57 000 първокласници тръгват на училище на 15 септември. Близо 717 000 са всички ученици, които ще се обучават през новата 2022/2023 учебна година, съобщиха от МОН. Това е с две хиляди деца по-малко от миналата година. За разлика от последните две пандемични години този 15 септември се очертава да е по-празничен – с подобаващите за случая тържества, които планират повечето училища благодарение на намаляващите случаи на ковид.

Общо 46 образователни институции от 14 области ще открият учебната година в други сгради, като най-честата причина за това са продължаващи ремонти. Сред тях са 18 училища от 9 области на страната.

Учебната година ще стартира присъствено навсякъде. Взети са мерки за опазване здравето на децата и учениците. За всички ученици и учители са осигурени условия за провеждане на нормален учебен процес. Безплатните учебници и учебните комплекти за учениците до седми клас вече са доставени, има учебници и за ученици с нарушено зрение, и за обучаващите се в европейските училища. Училищата разполагат също със значително количество техника, сред която са компютри и електронни дъски.

Засилено полицейско присъствие ще има днес около училищата в цялата страна. От МВР апелираха към водачи , ученици и родители да спазват правилата за движение около учебните заведения.

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов ще присъства на откриването на учебната година в 18 СУ „Уилям Гладстон“ в София (10.00 ч.), а в 13.30 часа ще посети ПГЖПТ „Христо Смирненски“ в Карлово.

Зам.-министър Мария Гайдарова ще открие в 9.30 ч.. STEM център и новата учебна година в езиковата гимназия “Иван Вазов” в Пловдив. Тя ще бъде и на старта на академичната учебна година в Медицинския университет в града (11 часа).

Зам.-министър Надя Младенова ще е на тържеството в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Априлово, община Горна Малина, от 10.30 ч.

Зам.-министър проф. Албена Чавдарова ще открие учебната година в ЕГ „Васил Карагьозов“ в Ямбол в 9.00 часа.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъде гост във 28-о СУ в ж.к. „Красна поляна“. От тази учебна година училището има нова сграда, новият корпус е с 10 класни стаи, предназначени за ученици в начален курс от 1 до 4 клас, актова зала и нови футболно, баскетболно и волейболно игрище).

Президентът Румен Радев ще участва в тържественото откриване на новата учебна година в столичното 43. ОУ „Христо Смирненски“. Той ще поздрави учениците, учителите и родителите по време на празничното събитие в двора на училището.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук