М1 Абрамс се готви да постреля по руски позиции.

Украйна ще получи първите 10 от обещаните 31 американски танка „Абрамс“ до средата на септември, пише европейското издание Politico, позовавайки се на свои източници.

Западните официални лица се надяват, че пристигащите танкове, макар и малко, ще даде на Киев преимущество, необходимо за пробива на руските отбранителни укрепления в хода на засилващото се контранастъпление.

Според представител на Министерството на отбраната на САЩ 10-те „Абрамс“-а в момента се намират в Германия и са в последния етап на ремонта и преоборудването. Когато всичко бъде готово, те ще потеглят към Украйна.

Около 200 украински военни вече преминаха необходимото обучение на учебни танкове в Германия, съобщи преди няколко дни официалният представител на Пентагона полк. Мартин О’Донъл.

M1 Abrams – е съвременен тежък боен танк, оборудван с най-съвременните (и сложни) системи за управление на огъня, включващи лазерни далекомери, прибори за нощно виждане и стрелба, както и бордови компютър, помагащ да се избират целите и да се коригира огънят.

Главният минус на „Абрамса“ всъщност е неговата тежест – той е един от най-тежките танкове в света и това е идеално за твърдите пустини на Ирак. Но тежината му означава, че той трудно може да се използва върху мека, разкаляна земя, с която ще се сблъска след началото на есенните дъждове в Украйна.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук