Тодор Тагарев
Снимка: БТА

Първите български бронетранспортьори са пристигнали в Украйна. Това стана ясно от думите на военния министър Тодор Тагарев, който даде пресконференция в Министерството на отбраната.

Разходите за изпращането на бронетранспортьорите към Украйна надхвърлят 170 000 лв., стана ясно от отчета на министъра.

За изпълнението на логистичната операция са използвани 26 специални машини, включили са се над 240 военни и цивилни служители, каза Тагарев.

Последните бронетранспортьори са отпътували към Украйна, като първият ешелон е отпътувал на 7 март.

Военната помощ за Украйна се превърна в повод ГЕРБ-СДС и ДПС в нова координирана атака да нападнат военния министър за това, че не се справя със задълженията си.

Дори вътрешният министър Калин Стоянов се опита да прехвърли цялата отговорност за бавенето на предаването на БТР-ите на Украйна на военния министър Тодор Тагарев.

Машините, които са повече от 100, са собственост на МВР и са дарени с меморандум между българското вътрешното министерство и украинското Министерство на отбраната.

В същото време позицията на Тодор Тагарев е, че е трябвало да бъдат спазени редица нормативни уредби и да се извърши координация между три министерства.

„Споразумението беше ратифицирано на 22-ри ноември. Законът е обнародван на 2-ри януари“, каза министърът.

На 24 януари 2024 г. е издадена заповед за превозването на бойните машини, а пет дни по-късно, 29 януари, е започнала операцията по изпращане на машините, като първият ешелон от 30 вагона е тръгнал на 7 март.

Напрежението около военния министър беше използвано като повод, за да бъде Тодор Тагарев отстранен от поста му при ротацията на правителството.

Пред журналисти днес той коментира темата, като заяви, че който и да бъде посочен за министър, той трябва да има сериозна подкрепа в парламента.

„Решението ще се вземе от политическите сили, които подкрепят идеята да има редовен кабинет“, заяви Тагарев.

И допълни:

Надявам се каквото и да е решението, който и да е министър по-нататък, да получи необходимата парламентарна подкрепа, за да може да изпълнява своите задължения.

Той подчерта, че ситуацията, в която се намираме, е доста сложна, необходимо е да се работи на високи обороти, да вървим към една по-бърза адаптация, и на армията, и въобще на страната, за посрещане на новите рискове за сигурността ни.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук