Израел, Газа
Газа Снимка: БТА

За първи път от повече от три седмици на цивилни граждани беше разрешено да напуснат Ивицата Газа през граничния пункт Рафах и да влязат в Египет. Това е единственият изход от Ивицата Газа.

Паравоенната групировка Хамас, която управлява анклава, даде разрешение за напускане на 500 чужденци или палестинци с двойно гражданство, както и на десетки ранени и болни, които се нуждаят от спешно лечение.

Сред напускащите Газа има и много българи. Свободна Европа опита да се свърже с част от тях, но повечето не отговориха на позвъняванията. Един от тях потвърди, че в момента преминават границата.

BBC съобщи, към 14:35 часа в сряда, че най-малко 20 палестински пациенти и повече от 100 души с двойно гражданство влязоха в Египет през граничния пункт Рафах

Списъкът на Хамас с имената на хората, които могат да напуснат Газа, беше публикуван тази сутрин. В списъците има граждани на България, Австралия, Австрия, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония. Освен това от Газа ще могат да излязат сътрудници на Международния комитет на Червения кръст и редица неправителствени организации, действащи в Ивицата.

Една от българките в този списък е 29-годишната Самар Чинино. Пред БНТ тя разказа, че чака на пункта с трите си деца – на 7, на 4 и на 1 годинка. Със нея е сестра ѝ, която също е български гражданин и 3-месечното ѝ бебе.

„Тук има много хора от различни националности. Тръгнала съм само с една чанта. Не ни дават храна и вода на границата, но аз нося за децата поне. Никой не ни казва кога ще преминем“, каза Чинино. Тя разказва, че иска да отиде в България- „там, където няма война, спокойно е“. Майка им е българка и в момента е в България, а баща им ги очаква в Турция с други братя и сестри.

Чинино каза още, че от другата страна на границата в Египет ги чака консул от българското посолство.

„Цялото ми семейство се тревожи, че не може да напусне. Израел ни атакува и не знаем какво да правим – нямаме ток, нямаме нищо и нищо не знаем. Децата се разболяха, защото въздухът е токсичен. Не можем да дишаме, не можем да живеем, нямаме вода, храна, а сме с малки деца“, разказва Самар Чинино пред БНТ.

Споразумението между „Хамас“, израелските власти и Египет, което позволява на тежкоранени и чужденци да напуснат ивицата Газа, е било постигнато с посредничеството на Катар и в координация със САЩ, съобщава Ройтерс. Не се уточнява докога ще бъде отворен контролният пункт.

В неделя Израел обяви началото на втория етап на войната, която в началото на месеца започна срещу палестинската паравоенна групировка Хамас.

Войната започна с атаката от 7 октомври, когато Хамас навлезе в 27 селища на Израел, уби над 1400 души и взе за заложници хора от 212 семейства по данни към 23 октомври. Това беше съпроводено с мащабна ракетна атака. На следващия ден Израел обяви, че е във война, чиято цел е унищожението на Хамас, а ЕС, САЩ и други страни изразиха опасение, че конфликтът може да се разрасне към други страни.

УНИЦЕФ, детският фонд на ООН,съобщи във вторник, че досега в Газа са били убити 3450 деца. „Газа се превърна в гробище за деца“, каза в Женева говорителят на организацията Джеймс Елдър.

Хамас е групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. От 2007 г. тя управлява Ивицата Газа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук