Даниел Лорер
На снимката: Даниел Лорер

Първо заседание на Работна група икономика, търговия и иновации между България и Република Северна Македония ще се проведе на 01 февруари /вторник/ в Скопие. Начело на българската делегация е министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който заедно с министъра на финансите в правителството на РСМ Фатмир Бесими ще съпредседателства срещата, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

По време на срещата в Скопие работната група ще обсъди възможностите за привличане на инвестиции, иновационни възможности, финансиране на проекти, увеличаване на търговския стокообмен между двете държави, както и приоритети за развитие на региона и областите, в които може да има съвместни проекти, съобщават от пресслужбата на финансовото министерство.

Пред участниците ще бъдат представени Планът за ускорен икономически растеж във връзка с финансовите инструменти, стратегическите програми за иновации, индустриалната политика и конкурентоспособност, представяне на работата на фондовете за иновации и технологично развитие на двете страни, работата на Националния съвет за старт-ъп, както и работните програми и възможности, предлагани от банките за развитие на двете страни, Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия на България и Агенцията за представяне на предприемачеството на РС Македония, както и програмите за развитие на селските райони на двете държави, съобщава сайтът zoom.mk.

На срещата в Скопие македонската страна ще бъде представена от вицепремиера по икономическите въпроси Фатмир Битичи, министъра на финансите Фатмир Бесими, министъра на икономиката Крешник Бектеши, министъра на земеделието, горите и водното стопанство Люпчо Николовски, както и директорите на Банката за развитие на Северна Македония Кире Наумов, на Фонда за иновации и технологично развитие Фестим Халили и на Агенцията за чуждестранни инвестиции Беким Емини.

В делегацията от България в срещата ще участват министърът за иновации и растеж Даниел Лорер, заместник-министърът на финансите Андрей Цеков, заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев, директорът на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия Бойко Таков, директорът на Българска банка за развитие Валентин Михов, както и представители на други институции.

Министър Лорер ще посети и Бизнес форум с участието на представители на български и македонски търговски камари и браншови организации.

Припомняме, че междуправителствената работна група беше сформирана миналата седмица в София по време на междуправителственото заседание, по време на което бяха утвърдени приоритетите за работата и динамиката за провеждане на работните срещи, които ще се провеждат веднъж месечно.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук