Очевидно е, че надписът „Ради, Павчо 2019 Антов“ не обозначава реални първобитни хора отпреди повече от 7 000 години. Той обаче се оказа до техни безценни рисунки в пещерата Магурата. Вандалските драсканици бяха оповестени и онагледени във „Фейсбук“ от Андрей Шурелов. Това подпали социалните медии и въпреки опита на местната власт в Белоградчик да представи случая като фалшива новина, никой не вярва, че е така. Неприятната издънка става в момент, когато се подготвя документацията за включване на древните рисунки в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО.

Кметът на Белоградчик Борис Николов обяви новината за фалшива, след като проверка от Историческия музей не е установила наличието на горния надпис. Тя обаче очевидно си е истинска, тъй като снимките на Шурелов говорят ясно, а следите от някакъв надпис, както и от опита за заличаването му, са видими.

Надписът е видян от около 40 души плюс гидът на групата, която го е установила днес около 10.30 сутринта. От общината нямат обяснение за случая и твърдят, че досега не се е налагала охрана, тъй като обектът се заключва, когато няма посетители, а достъпът на туристи до пещерата е с екскурзовод, съобщи БНТ. Други медии пък публикуваха неофициална информация, според която общинската управа се е опитала да заличи нескопосано ванадализма с четки и парцали.

Следите от заличената драсканица

Във „Фейсбук“ обаче се появиха и снимки на други драсканици в уникалната пещера. От общината заявиха, че бъде монтирано видеонаблюдение в залата с рисунките.

Рисунките в Магурата са едни от най-ценните образци на изкуството на първобитните хора на Балканите.

Част от уникалните рисунки

Те са около 700 на брой и са поне на 7 000 години. Дълго в залата с рисунките не се допускаха посетители, но по молба на местните власти тя бе отворена въпреки опасенията на учените, че безценните произведения не са достатъчно добре защитени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук