Европейската комисия прави днес първо плащане на безвъзмездни средства в размер на 1,37 млрд. евро за България, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. Това се случва, след като страната ни е изпълнила 22 ключови етапи и цели, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост. Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов пък даде брифинг по темата.

Въпросните ключови етапи обхващат важни първи стъпки в реформите и инвестициите за

декарбонизация на енергийния сектор,

широкомащабното внедряване на цифрова инфраструктура,

реформиране на съдебната система,

укрепване на рамката за борба с прането на пари, цифровизиране на публичния сектор, подобряване на съответствието и обхвата на схемата за минимален доход, казват от Комисията.

Включени са и мерки, за да се гарантира, че системата за одит и контрол за прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) отговаря на европейските стандарти.

Както и за всички останали държави членки на ЕС, плащанията по плана се основават на резултати и зависят от осъществяването на инвестициите и реформите в България, описани в нейния План за възстановяване и устойчивост, уточнява се в съобщението.

На 31 август 2022 г. България представи на Комисията първо искане за плащане на 1,37 милиарда евро, което обхваща 22 ключови етапи и цели.

На 7 ноември 2022 г. Комисията прие положителна предварителна оценка на искането на България за плащане. Положителното становище на Икономическия и финансов комитет на Съвета по това искане за плащане проправи пътя на Комисията да приеме окончателно решение относно изплащането на средствата днес.

Планът за възстановяване и устойчивост на България ще бъде финансиран с 5,69 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства, казват от ЕК.

Пеканов: Средствата ще идват срещу реформи

„Тази добра новина за България днес е факт въпреки спекулациите, съмненията и изказваните многократно опасения, че пари тази година няма да има“, коментира Пеканов.

„Получаването на първия транш демонстрира доверието на службите на Комисията и страните членки в капацитета на страната ни да провежда реформи и представлява важен тест за функционирането на системата ни за управление и контрол на средствата от плана“, посочи още той.

„Средствата от Плана ще идват срещу реформи и срещу постигнати резултати“, подчерта той.

„Това го повтарям непрекъснато и няма да се изморя да го повтарям, защото всички ние, заедно, трябва да го осъзнаем“, категоричен бе вицепремиерът.

По думите му по-високият стандарт на живот, по-добрата социална и образователна системи, както и реформите, които трябва да се случат, за да бъдем на нивото на световните стандарти, ще се постигнат, само ако има политическа воля.

„Много ми се иска да намерим такава. Ако не – рискуваме да останем в периферията на Европа“, посочи Пеканов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук