В дните, когато се почита един от емблематичните майстори на карикатурата у нас – Димитър Чорбаджийски – Чудомир, Дечко Николов и Николай Фитков отвориха първото по рода си неформално Училище за карикатура в България. Близо 100 са малките, големите и още по-големите казанлъшки деца, които се включиха в инициативата и пробваха своето чувство за хумор и лекотата на ръката си. Двамата преподаватели Николов и Факиров улесниха малките художници, като им проведоха кратък обучителен семинар, както и им показаха готови карикатури, от които да черпят вдъхновение. Така първите стъпки в карикатурата бяха направени днес, а големият брой участници обещава този вид изобразително изкуство да се възроди.

След като удари първият звънец, в специален училищен дневник децата собственоръчно се записаха. Училищният дневник ще се пази до следващата година, когато отново ще се приемат първокласници- карикатуристи. Накрая на първия учебен ден върху всяка рисунка бе сложен печатът на училището.

Удостоверенията за успешно завършен първи клас двамата казанлъшки карикатуристи Дечко Николов и Николай Фитков ще връчват на 30 март в Литературно-художествен музей „Чудомир”, който приветливо отвори вратите си за първите учебни часове на неформалното училище, произвеждащо смях.

Идеята си двамата учители са замислили от доста време и я реализираха съвместно, защото освен, че са дългогодишни приятели и изявени български карикатуристи, те отдавна са направили тъжното наблюдение, че хуморът у нас е със затихващи функции. И решиха да го провокират сред подрастващите. В училището се записаха възпитаници на Художествената гимназия в Казанлък, на школите по изобразително изкуство „Арт линия” и „Ренина”, както и деца, доведени от своите родители или сами дошли да пробват уменията си. Всеки рисуваше по избор с акварели, акварелни моливи или тънкописци.

„Целта на тази инициатива е да си доставим радост и усмивки, тъй като както е казал Чарли Чаплин, много хора могат да те разплачат, но малцина могат да те разсмеят”, разказват Дечко Николов и Николай Фитков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук