Branson

Турски съд премахна домашния арест за американския пастор Андрю Брънсън, предаде АФП. Прокурор е поискал съдът да премахне домашния арест и забраната му за пътуване в чужбина.

След като съдиите приеха искането на прокурора, Брънсън ще може незабавно да се завърне в Съединените щати. Така ще се сложи край на търканията между Вашингтон и Анкара, тъй като арестът на Брънсън предизвика много напрежение между двамата съюзници в НАТО. САЩ наложиха санкции срещу Турция, в резултат на което турската лира се срина, показвайки уязвимостта на турската икономика.

Освободеният от домашен арест американски пастор Андрю Брънсън заяви, че скоро ще пътува за вкъщи, гласи негово изявление.

„Това е денят, за който нашето семейство се молеше – изпитвам голямо удоволствие, че съм на пътя за вкъщи в Съединените щати „, каза Брансън в изявлението.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Брънсън скоро ще се прибере в Щатите:

„Пастор Брансън току-що беше освободен, той скоро ще си бъде у дома“, написа Тръмп в Туитър.

Джей Секулов, адвокатът, който представлява интересите на семейството на пастора, заяви пред „Ройтерс“, че Брънсън вече е освободен и веднага след това е излетял за САЩ.

„Благодарни сме на президента, на членовете на американския Конгрес и на ръководителите на дипломатическите ведомства, които оказаха натиск върху Турция, за да постигнем освобождаването на пастор Брансън – каза Секулов – Той сега се намира в самолет, насочващ се към САЩ, на което може да се гледа като на голяма победа за пастор Брансън и неговото семейство.“

Според някои медии Брънсън ще бъде откаран до Щатите с американски военен самолет. От Пентагона пък уточниха, че Брънсън ще мине през Германия на път за Щатите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!