Пътни строители протестират пред парламента
Снимката е архивна

Българската браншова камара „Пътища“ излязоха на национален протест пред сградата на Народното събрание тази сутрин с искане на пътностроителните и пътноподдържащите фирми да бъдат изплатени натрупаните задължения от страна на държавата.

Строители заявиха, че не са получавали заплати от два месеца. Те настояват държавата незабавно да разплати натрупаните задължения към изпълнителите от пътния бранш.

Строителните фирми са изправени пред фалит, не могат да изплащат заплати и да се разплащат с доставчиците, а пътищата в страната се рушат заради спрени регулярни ремонти. Така обясни пред БНР причината за протеста инженер Георги Златев от браншовата камара „Пътища“.

В последната половин година на практика са спрени всички плащания към пътния бранш, обясни той:

„Всеки един компромис, било то с маркировка, било то с асфалтова настилка, било то с отводняване, е пряк риск за живота и здравето на пътуващите. За да се завършат в годност за експлоатация и състояния, стойността е някъде около милиард и триста милиона“.

Половината от тези средства са за извършени, но неплатени дейности по ремонтите и поддръжката на пътищата. Под риск е дори и зимното почистване на част от пътната мрежа, предупредиха от бранша.

Облечени в работническо облекло и каски, строителите размахаха листове с надписи „Без път няма посока“, „Дайте ни изработеното“, „Стига обещания“, „Не сме престъпници“, „Искаме си парите, няма да се откажем“.

На площада пред парламента в София има хора от цялата страна – служители на „Автомагистрали Хемус” АД, някои са докарани от Хасково, други от Шумен.

Протестът е мирен. В пространството около парламента има засилено полицейско присъствие. Автомобилите по бул. „Цар Освободител“ се движат.

Протестът е мирен. В пространството около парламента има засилено полицейско присъствие. Автомобилите по бул. „Цар Освободител“ се движат.

Комитова и Нанков се карат през телевизора

Междувременно от ефира на две национални телевизии тази сутрин пореден рунд нападки си размениха настоящият служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и бившият такъв Николай Нанков, който първо беше министър, после стана заместник-министър.

Пред Нова телевизия Комитова заяви, че Нанков бил много огорчен заради смяната на ръководителите на АПИ и на „Автомагистрали”. „Той е много ядосан, че вече не е на пътя на парите към строителните фирми“, каза министърът в телевизионния ефир и го предизвика: Каня Николай Нанков на публичен диспут да говорим за магистрала „Хемус”.

Комитова бе категорична, че парите са във фирмите, защото Нанков и Петя Аврамова са раздали авансово милиард.

По същото време в студиото на бТВ говори Николай Нанков от ГЕРБ.

Не е имало незаконно строителство на АМ „Хемус”. ДНСК са подали грешни данни. Хаосът в МРРБ е на квадрат, заяви той и бе категоричен, че по време на ГЕРБ строителство по 4-и и 5-и лот не е имало.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!