Момент от вечерната служба на Разпети петък
Момент от вечерната служба на Разпети петък

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави Опело Христово в митрополитската катедрала „Света Неделя“ на Разпети петък. Десетки вярващи православни християни съпреживяха Христовата смърт по време на традиционната вечерна служба на Разпети петък.

Днешният ден от Страстната седмица е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Иисус Христос. Той бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, въпреки че не намерил в него вина, угодил на тълпата и му издал тежка присъда.

В центъра на храма е разположена Плащаницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Христос, а зад нея е издигнат кръст, символизиращ гроба на Спасителя. Свещената Плащаница представлява изкусно извезан плат с изображението на положения в гроба Христос и символизира савана, с който е било завито тялото му след свалянето от кръста.

Песнопенията в петъчната вечерна служба са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от тях се нарича „Плачът на Богородица“ и представлява молитва в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син. Плащаницата обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос, а в края на службата тя се поставя в „гроба“ в центъра на храма.

Поклонението на Плащаницата продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук