vartholomaios-kyrillos
Вселенският патриарх Вартоломей /ляво/ и руският патриарх Кирил

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил разговаря с Вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул, опитвайки се да предотвратя отделянето на Украинската църква от Руската, но това не се получи, предадоха световните агенции. Срещата на духовните водачи на двете най-влиятелни православни църкви се състоя в тронната зала на Цариградската патриаршия и продължи четири часа. След нейното приключване московският патриарх напусна сградата във Фенер и се отправи към летището, без да остане за планирания обяд.

По време на разговора патриарх Вартоломей е информирал своя гост за начина, по който Вселенска патриаршия възнамерява да предостави автокефалия на Украинската църква. На фона на желанието на патриарх Кирил да се състои „научна конференция“ по въпроса Вартоломей е заявил, че проблемът е бил обсъждан от дълго време, и „че решението остава в сила“, твърди източник в патриаршията в Истанбул.

Освен това пред репортери духовният водач на Вселенската патриаршия заяви, че след 31 август „няма да има връщане“, което гарантира независимостта на Украинската православна църква /УПЦ/ от Москва.

„Въпросът за автокефалността на УПЦ е решен и ние продължаваме напред“, казал вселенският патриарх пред патриарх Кирил, предаде гръцкото специализирано издание „Ромфея“.

Митрополитът на Франция Емануил, който е една от водещите фигури в преговорите по украинския въпрос, добави лаконично, че „Патриаршията не заплашва и не може да бъде заплашвана“.

„Ние не искаме да създаваме схизми, вратата на диалога е винаги отворена. Не може обаче да отлагаме постоянно проблема“, заяви още той.

На летището в Истанбул патриарх Кирил отказа да коментира резултатите от срещата пред събралите се там руски журналисти, позовавайки се на нейния конфиденциален характер.

„Тъй като това беше една братска среща, аз не бих желал без съгласуване с Негово Светейшество патриарх Вартоломей да давам гласност на подробности от нашите разговори – заяви той преди отлитането си за Москва – Ние се договорихме да продължим нашето сътрудничество и тъй като светът се променя много бързо, то и взаимодействието помежду ни трябва да бъде много динамично“, отбеляза също водачът на РПЦ.

Предишната среща на патриарсите Кирил и Вартоломей се проведе през 2016 г. на събранието на предстоятелите на автокефалните Православни църкви в навечерието на Критския събор, на който РПЦ отказа да присъства. От днес до 3 септември в Истанбул ще се проведе синаксис на Вселенската патриаршия. Целта на събранието е обмяна на мнение по актуалните църковни въпроси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук