Павел Шопов

ДПС и „Обединени патриоти“ не пропуснаха да формират свое собствено минишоу по време на обсъжданията в парламента на вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“. В резултат обсъждането на вота на недоверие се изроди в спор между тези две парламентарни групи. ДПС похвали българския етнически модел и алармира, че демокрацията е в опасност и затова вотът трябва да бъде подкрепен. Патриотите пък изтъкнаха, че именно ДПС заплашват националната сигурност и подготват „радикални“ действия.

Стратегията за национална сигурност не се изпълнява, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите по вота на недоверие срещу правителството.

„Този вот няма да успее, твърдят тези, за които той е само аритметика, пренебрегвайки комплексното действие и политическия ефект на този мощен политически инструмент. На тези отсега казвам – не бързайте да се радвате“, предупреди Карадайъ.

От ДПС обвиниха държавното управление, че „безпомощно разчита на хаоса“, а държавността ерозира.

„Създаването на формална стратегическа рамка с набелязване на цели, които не се реализират компетентно и отговорно, не могат да осигурят условия за сигурността на държавата и нейните граждани. Нещо повече – тези обстоятелства, сами по себе си, са рискове за националната сигурност“, заяви лидерът на ДПС.

Според лидера на партията управленският модел генерира напрежение и е източник на нестабилност. Към управляващите имаше обвинения в липса на ясна управленска програма, нарушаване на принципите на правовата държава и ерозиране на демокрацията.

„Трайното настаняване на ксенофобията, радикализмите и национализмите, противопоставянето и прокарването на разделителни линии в обществото са изключително сериозен източник на нестабилност“, смята Карадайъ.

Той не пропусна да изтъкне достойнствата на българския етнически модел и призова партиите да се обединят около националната сигурност.

Данаил Кирилов от ГЕРБ иронизира Мустафа Карадайъ и обяви, че думите му били „много нравствени, като писмата от Сенека до Луцисий“. Вероятно депутатът има предвид „Нравствени писма до Луцилий“ от римския философ и мислетел Луций Аний Сенека /4 г. пр. н. е. – 65 гл от н. е./.

„ДПС ще разиграе етническата карта по най-свирепия начин за това, че не е във властта. Ще предприемат действия, които ще бъдат радикални. Това ще бъде скоро и всички трябва да бъдем готови за този момент“, отговори Павел Шопов от „Обединени патриоти“.

Той не уточни какво има предвид, но в крайна сметка заключи, че ДПС са вредни за националната сигурност. Шопов иранизира и БСП, като каза, че БСП били израстнали, защото внасяли вота сами без ДПС.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук