Репортери без граници

„Можем да предположим, че г-н Пеевски е очаквал налагането на санкции и затова е решил да продаде медиите си, но все пак виждаме, че той все още има индиректно влияние върху медиите, и би ни изненадало, ако действително изцяло е излязъл от медийния сектор. Това коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“.

Повод за интервюто е искането на „Репортери без граници“ за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски.

„За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше, директно или индиректно, няколко медии, които бяха използвани за преследването на неговите лични интереси. Един от тях беше да дискредитира журналисти, разследващи неговите бизнеси.”

Пред БНР Салай отбелязва, че за организацията е изключително важно, че Пеевски вече е в списъка със санкционирани лица по закона „Магнитски“, наред с други хора като Мариан Кочнер в Словакия, който е обвинен в поръчителството на убийство на журналист през 2018 г.

„На базата на присъствието на Пеевски в списъка на санкционирани по закона „Магнитски“ вярваме, че българските власти трябва да проведат криминално и административно разследване за корупция. Важно е да се знае, че медиите, които в миналото бяха притежание на г-н Пеевски, са се възползвали от публично финансиране. Тук говорим за парите на българските данъкоплатци – как те са били използвани срещу свободата на медиите. Това, което знаем, е, че тези медии не са се съобразявали с журналистическата етика и реално са ползвани като инструменти за политическо и бизнес влияние. Ние дадохме преди изборите на 4-ти април десет предложения не само за защита на свободата на словото, а и за подобряването на нивото на журналистическа етика.“

Защо е важно да се разбере за тези злоупотреби?

Салай посочва, че е изключително важно правосъдието в България да си свърши работата, но, за жалост, то все още не го прави.

„Разликата между държавите, които са високо в класацията за медийна свобода и България, която е на последно място в ЕС, е това, че извършителите и авторите на подобни корупционни схеми там са наказвани, биват осъждани. Процес на лечение е много необходим в България. И се надявам, че такъв ще започне след изборите.“

Подслушвани журналисти

Коментирайки аферата с подлушването на журналисти пред БНР, Салай заявява, че това е изключително недопустимо в демократична страна от ЕС.

„За мен е особено трудно да разбера защо съдебните власти биха имали нужда да подслушват активисти и организиращи протести. Такъв тип афери в Западна Европа са последвани от разследвания. Затова ние призоваваме за разследване на този казус – за правните основания за тези подслушвания, за целите им и за това как тези записи на разговори на журналисти са били използвани.“

Защо политиците в България пренебрегват докладите на „Репортери без граници“

„Очевидно предишното правителство нямаше интерес от това да подобри ситуацията със свободата на медиите в България. Мои колеги се срещнаха с предишния премиер, той направи обещания, но не ги изпълни.”

Това е причината от „Репортери без граници” да решат да направят тези предложения публични, а и да ги изпратят на останалите политически партии, участващи в изборите. Салай посочва, че приемането на тези препоръки ще бъде тест за бъдещото българско правителство.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!