слънчогледово олио

Слънчогледовото олио ще поевтинее още. Това прогнозира икономистът Лъчезар Богданов.

Как изобщо някой повярва на продавачите на страх миналата пролет, които вещаеха дефицит и цена от 10 лева за бутилка? Видяхме дори бой за олио на промоция. Година по-късно производители на слънчоглед искат ограничаване на конкуренцията и държавна помощ.

Не че не сме свикнали точно най-големите бизнеси да са най-гласовити, и често – особено успешни – в състезанието за субсидии. Но преди това нека отчетем следното:

  • България е вторият най-голям производител на слънчоглед в ЕС – малко след Румъния, и пред Франция и Унгария. Делът на България в общото производство в ЕС през 2022 г. е 22.5%. Впрочем, средният добив на площ през 2022 г. е по-висок от средния за последните 15 години;
  • България е на 2-ро място в света по износ на слънчоглед през 2021 г. и 2022 г.;
  • И сега най-важното: през 2022 г. износът на слънчогледово олио нараства с над 116% (повече от двукратно) спрямо 2021 г., или с близо 760 милиона евро! Българските преработватели са изнесли олио на стойност над 1.4 милиарда евро през миналата година;
  • Така България се изкачва на 2-ро място в света по износ на олио след Турция (за Украйна и Русия, които са големи износители, няма данни).

Графика слънчоглед

Нито слънчогледът, нито олиото ще „свършат“, още по-малко ще има цени по 7 лева бутилката. Нито трябва да има високи цени на олиото в магазините, нито се налагат (допълнителни) субсидии, обобщава икономистът в свой пост във фейсбук.

Колегата му Георги Ангелов пък е установил доста странни данни в държавния сайт за цените 

Ето, например, олиото. В държавния сайт са сложили цена на едро от комисията по стоковите борси, която и друг път сме обсъждали, че няма нищо общо с реалността. Сложили са и някаква измислена цена на дребно, по която никой не купува олио.
А всъщност олиото е борсова стока и има международна борсова цена на едро.

Графика цени олио

Цената на олиото на борсата рязко поскъпна миналата пролет, пикът е на 15 март 2022 година, след което значително поевтиня през лятото и продължава да поевтинява и в момента. В момента цената на олиото на едро на международния пазар е по-ниска отколкото преди началото на войната в Украйна. Нещо повече, цената е най-ниска от края на 2020 г. насам. (Последната цена е под 95 цента на литър).

Ето тази графика ако беше сложена на държавния сайт за цените – или в някакъв анализ – щеше да позволи на потребителите да се ориентират накъде вървят международните цени и съответно да сравнят с вътрешните цени и да разберат дали нещата се движат в правилната посока и с каква скорост. А пък самото правителство щеше да забележи колко нереални са цените на едро на българската борса и да се замисли защо е така.

Добрата новина във всичко това е, че – макар и с голямо закъснение – поевтиняването на олиото на международните пазари вече се отразява и на вътрешния пазар на дребно. Тази седмица Лидъл също са пуснали промоция на олио на 2.79 лв. на литър. Преди няколко седмици ТМаркет първи имаха такава цена.

Накрая, замислете се за губещите от това поевтиняване. Представете си някой производител или търговец на слънчоглед или олио, който миналата година можеше да продава на високи цени. Обаче, вместо да продава и да печели, решил да става спекулант и напълнил склада с олио – с цел да чака още по-висока цена. Но такава по-висока цена така и не дойде, така че вместо спекулативна печалба се реализира загуба. Разбира се, че такива „спекуланти“ бавят нормализирането на цените, за да могат да си продадат скъпите запаси от слънчоглед и олио от складовете.

Миналата година руските тролове във фейсбук и други клакьори точно това казваха, че Европа ще умре от глад и студ през зимата и цените само ще растат. Някои вярваха на тези неща и се запасиха с няколко бутилки от скъпото олио. Но други се запасиха с цели складове. И едните, и другите вероятно повече няма да вярват на брътвежите на троловете във фейсбук. Така че поне едно полезно нещо ще излезе от цялата ситуация, пише Ангелов в социалната мрежа.

*Коментарите са публикувани във фейсбук профилите на авторите им. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук