Делян Пеевски се отказа от евродепутатското си място и остава народен представител в България. Това обяви самият той в парламента днес.

ДЕБАТИ.БГ публикува пълното изявление на Делян Пеевски пред медиите:

 

Делян Пеевски: Взел съм решение, господин председателят ще го оповести. Да спазим партийния призив.

Мустафа Карадайъ: Вчера имахме съвместно заседание на Националното бюро и парламентарната група. Господин Пеевски ще остане народен представител тук в България. Както обявих също ще подам заявление в ЦИК да не ме обявяват за евродепутат и обявих, че ще ходя в Брюксел, както и досега съм ходил. И пред вас мога да обявя, че с господин Пеевски заедно ще ходим в Брюксел.

Делян Пеевски: Ето, затова ви казах тука и в Брюксел ми харесва.

Репортер: Защо така решихте?

Делян Пеевски: Защото надделя колективното решение, че съм по-нужен в България.

Репортер: Ракета-носител ли бяхте на европейските избори?

Делян Пеевски: Погледнете резултатите, които са подобрени от парламентарните избори и сами можете да си направи изводите.

Репортер: Означава ли, че ще идвате по-често в Народното събрание?

Делян Пеевски: Ако не ме питате за какво идвам, може и да идвам. Ама въпросът беше много хубав.

Репортер: Идеи за нови закони имате ли?

Делян Пеевски: Ще разберете има ли нови законопроекти.

Мустафа Карадайъ: В България има много важна работа. Резултатите от тези избори показаха, че онова, което ние от две години говорим, а и по време на предизборната кампания разяснихме на избирателите, че страната има нужда от промяна на формулата на управление. Не на аритметичните мнозинства, а програма за ускорено догонващо развитие на страната в рамките на ЕС, с ясни приоритети. Ние като „Движение за права и свободи” и нашата парламентарна група ще работим в тази посока, защото инерционното развитие на страната ни обрича, не само сега да сме последната страна във всички класации на ЕС, а това нещо да го завещаем на следващите поколения. Не бива. Тази задача е най-важната, според нас, пред страната и изборите го показаха. Ние от ДПС си бяхме поставили и такава цел – да разясним точно тази наша идея, която две години повтаряме и пред медиите, и от трибуната на Народното събрание. Ние имаме ясна програма за ускорено догонващо развитие на страната. Но това не е достатъчно. Нашият призив вие сте го чували не веднъж – системните партии да седнем и да определим приоритетите и посоката на развитие на страната. Изборите го показаха това нещо. Освен това, ние като партийни задачи и цели си бяхме поставили да преодолеем щетите от изборите през 2017г. и да направим обединение на нашите избиратели. Това нещо, мисля, че в момента е факт. Виждате изборните резултати и от тези изборни резултати се вижда, че алтернативи, които се създават изкуствено на ДПС имат срок на годност и винаги е било така. Те имат срок на годност – явяване на първи избори – да, на първи избори 2017-та година имахме щети, но в момента се вижда, че тези субекти са изчезнали от политическото пространство и ги няма. Освен това имахме други цели и задачи – да си подобрим изборните резултати от 2017г. Това също е факт. Вижда се от изборните резултати, че единствената политическа сила, която си подобрява изборните резултати от парламентарните избори 2017г. е ДПС, така че и тази наша идея и задача е изпълнена. От сегашните оценки от ЦИК, данните, които виждаме на база въведените протоколи в РИК, ще имаме трима евродепутати.

Репортер: Но преди имахте четирима?

Мустафа Карадайъ: Значи, тази тема сме я коментирали, явно се налага пак. Ние винаги сме говорили, включително и преди изборите, и на нашия Централен съвет, и след изборите, за нашите изборни резултати, за абсолютния резултат, за абсолютните числа след изборите, защото всичко останало е технология за разпределяне на мандатите, на база изборните резултати. Тази технология мисля, че е ясна.

Репортер: Имаше обструкции от АЛДЕ…

Делян Пеевски: Такива обструкции не е имало. Колеги, тези обструкции са само в главата на олигарха Иво Прокопиев и неговите служители Христо Иванов и Радан Кънев, лични негови слуги и медиите, които работят за Иво Прокопиев. АЛДЕ никога не е имало обструкции нито на миналите избори, както и сега, спрямо моята кандидатура.

Мустафа Карадайъ: Едно потвърждение да направя по този въпрос, заради внушенията. Ако АЛДЕ имаше обструкции, нямаше да ни е такава листата. Извинявайте. Значи, това са само внушения като въпроси. Нещо повече, председателят на АЛДЕ Ханс Ван Бален беше в България, на предизборна кампания, при тази листа. Значи, тези внушения и на предишните избори, както вие твърдите, не е имало такова внушение. Това са само внушения.

Репортер: Готов ли сте да седнете с премиера Борисов на една маса, предвид лошото състояние на патриотичната коалиция…

Делян Пеевски: Вижте, с премиера Борисов може да сяда председателя. Аз няма защо да сядам с премиера Борисов.

Репортер: Не подвеждате ли избирателите?

Делян Пеевски: За кое ги подвеждам?

Репортер: За втори път се отказвате…

Делян Пеевски: Хората не ги подвеждаме, пращаме хубави млади хора в Европарламента, ние сме за това. Затова толкова години сме в ДПС, господин председател…

Репортер: Има ли преференциален вот за Вас?

Делян Пеевски: Има, разбира се, не сте ли го видели? Най-голям преференциален вот в ДПС е за председателя и за мене. Той е на първо място, аз съм на второ място, което потвърждава и позициите ни.

Репортер: Вашето място в евролистата, вие сте спечелили много по-широка подкрепа…

Делян Пеевски: Вижте резултатите, те ги показват…

Мустафа Карадайъ: Ние направихме една добра предизборна кампания…

Репортер: Има ли концентрация на преференции в определи населени места?

Мустафа Карадайъ: Ще направим този анализ, ЦИК да обяви резултатите и преференциите, за да ги видим като окончателен резултат.

Делян Пеевски: За мен резултатът е много добър.

Репортер: Г-н Пеевски, ще Ви виждаме ли по-често на публични и политически събития?

Делян Пеевски: Аз си върша работата, резултатите го показват. Аз работя за моите избиратели и това е най-важното. Лек ден, колеги.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!