Атанас Пеканов
На снимката: Атанас Пеканов

„Благодарим на нашите партньори от Европейската комисия за публикуваната днес официална позиция, че България е готова да се присъедини незабавно към Шенген.  ЕК сигнализира ясно, че страната ни е добре дошла в Шенгенското пространство и че Съветът на ЕС и страните-членки трябва да вземат необходимите решения без допълнително забавяне, за да се позволи на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в шенгенската зона“.

Това написа във Фейсбук вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„България е заслужила да бъде пълноправен член на Европейския съюз, тъй като покрива всички критерии – както беше доказано и на мисията на ЕК в страната ни преди месец. Чакането за влизането в Шенген вече продължава прекалено дълго и всички ние се надяваме, че останалите държави членки ще подкрепят тази важна и историческа стъпка по най-бързия начин“, казва още той.

По-рано днес Европейската комисия призова Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство. В съобщение на официалния си сайт ЕК заяви, че е „крайно време за по-силен Шенген с пълното участие на България, Румъния и Хърватия“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук