Пекин отхвърли предложението на ръководителя на администрацията в Хонконг Кери Лам да се откаже от законопроекта за екстрадиция и разпореди да не се правят никакви отстъпки пред исканията на протестиращите, съобщава „Ройтерс”.

Кери Лам представи на китайското правителство доклад за петте основни искания на протестиращите. Тя предположи, че спирането на законопроекта ще помогне за урегулиране на кризата в специалния административен район. Пекин, обаче, отхвърли категорично това предложение.

Другите искания на протестиращите включваха отмяна на използвания термин „масови безредици” по отношение на протестите от 12 юни, освобождаване на всички арестувани демонстранти, провеждане на независимо разследване за действията на полиция по време на протестите на 12 юни, въвеждане на преки избори за ръководител на администрацията в Хонконг и за парламент.

Масовите протести от началото на юни в Хонконг бяха провокирани от проектозакона за екстрадиция. Предложените от правителството промени в него разрешават екстрадиция на задържани лица в континенталната част на Китай. Противниците на този законопроект смятат, че той ще подкопае независимостта на съдебната система, в съответствие с принципа „една държава – две системи”. Този нормативен акт ще позволи на централното правителство да се бори с неудобните на властта.

След мащабните протестни акции властите в Хонконг направиха някои отстъпки, като обявиха безсрочно прекратяване на обсъждането на поправките. Въпреки това опонентите на законопроекта не останаха доволни и настояха за пълен отказ от него, като поставиха на властите ултиматум, който не беше удовлетворен. Протестите са съпроводени все по-често от акции на насилие и сблъсъци с полицията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!