пентагонът украйна
Изглед от Пентагона

От Пентагона потвърдиха, че 2500 войници ще бъдат изтеглени от Афганистан и Ирак, и че съкращението ще се извърши преди Доналд Тръмп да напусне поста си.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди за „високата цена“, която може да бъде платена, ако американските и съюзническите сили напуснат Афганистан твърде бързо.

В изявление той каза, че страната рискува отново да се превърне в платформа за организиране на международни терористични атаки.

Броят на войските в Ирак ще бъде съкратен с 500 на 2500, докато броят на обслужващия персонал в Афганистан ще намалее от 4500 на около 2500.

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Крис Милър заяви, че този ход отразява политиката на Тръмп „да доведе американските войници в Афганистан и Ирак у дома“.

Малко след съобщението няколко ракети бяха изстреляни в Зелената зона в Багдад и се взривиха близо до американското посолство. Това е първата подобна атака, откакто иракските милиции, свързани с Иран, се съгласиха да спрат атаките срещу посолството миналия месец. Няма съобщения за жертви или щети.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!