Джеймс Матис
на снимката: Ръководителят на Пентагона Джеймс Матис

Ръководителят на Пентагона Джеймс Матис заяви, че Съединените американски щати се нуждаят от Космически сили, за да защитят спътниците си от Русия и САЩ, пише вестник „Вашингтон поуст“.

Матис, който е на посещение в Бразилия, твърди, че САЩ не възнамеряват да разполагат оръжия в космоса. Въпреки това обаче спътниците са жизненоважни, не само за провеждането на военни операции, но и за световната икономика. Именно по тази причина те трябва да бъдат защитени.

Военният министър на Съединените щати е припомнил, че през януари 2007 година Китай е демонстрирал своите възможности като е унищожил с ракета, изстреляна от земята, собствен метеорологически спътник.

През октомври миналата година обаче САЩ не подкрепиха три резолюции на ООН за предотвратяване на въоръжената надпревара в космоса.

През юни президентът на Съединените щати Доналд Тръмп разпореди на Пентагона да сформира Космически сили. От Белия дом многократно подхвърляха идеята за създаването на подобен род войски. По време на реч пред морски пехотинци от авиобазата Мирама в Калифорния, Тръмп подчерта, че „според новата икономическа стратегия на САЩ космосът се приема за зона на военни действия, подобно на земята, въздуха и морето“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук