Пентагонът включи Русия в списъка на страните, с които е забранено сътрудничеството по време на изстрелване на космически кораби. Това следва от измененията в правилата за възлагане на обществени поръчки в областта на отбраната, съобщи РИА „Новости“. Уточнява се, че решението ще влезе в сила на 31 декември 2022 г.

„Дефиницията на чужди страни, попадащи под силата на този документ, ще бъде разширена, за да включи Русия (други страни са Китай, Северна Корея, Иран, Судан и Сирия)“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че са наложени и нови ограничения за сателитите и ракетите-носители за предоставяне на услуги за извеждане в орбита на сателит, но тези ограничения няма да се прилагат за изстрелвания, извършени до 31 декември 2022 г.

„Роскосмос“ осъди решението на Пентагона да забрани използването на руски ракети за извеждане в орбита на космически апарати, съобщили в РИА „Новости“ от корпорацията.

„Смятаме това за поредна проява на недобросъвестна конкуренция от страна на Вашингтон на международния пазар за космически услуги“, казали от „Роскосмос“.

Отбелязва се, че забраната на Пентагона лишава американските производители от възможността за работят с Русия и разрушава двустранните отношения. Освен това, решението може да се отрази негативно на международното сътрудничество по организиране на редовни изстрелвания на космически апарати на конкретни орбити с търговско предназначение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук