Американските войски няма да се изтеглят от Сирия, докато не си свършат работата там, заяви говорител на Пентагона, подчертавайки, че все още има много какво да се върши в разкъсваната от конфликт страна – например унищожаването на „Ислямска държава“ и гарантиране сигурността на сирийския народ.

„Ще започнем да променяме силите ни в Сирия, когато ИД бъде победена и бъде установена сигурност за сирийския народ. Все още има много какво да бъде направено. ИД все още не е победена“, каза говорителят на Пентагона Ерик Пахън в интервю за в. „Хюриет“.

Неговите коментари бяха в отговор на въпроси за това, че САЩ са променили политиката си към Сирия и са решили скоро да не се изтеглят от тази страна. Информациите се базираха на изявление на Джеймс Джефли, специален представител на държавния департамент за Сирия, който миналата седмица направи обиколка на региона, която включваше Израел, Йордания и Турция.

Бяха цитирани думите на Джефри, че разположените край река Ефрат американски войски ще продължат да стоят в Сирия, подчертавайки, че „новата политика е, че ние няма да се изтегляме до края на годината… Това означава, че не бързаме“.

„Разбирм, че това означава, че президентът Доналд Тръмп има нова стратегия… това е точно същото нещо, което казваме и това, което той е казвал през цялото време. Президентът не е казал: „войските ни ще останат там до края на годината“. Той каза „много, много скоро“. Това е, по което работим – заяви Пахън – Все още има много работа. Абсолютно нищо не се е променило. Президентът каза това и ние казахме, че е основано на условията. Самият президент каза, че няма да бъдем обвързани с предварително определен или произволен график. Ще направим промени, когато постигнем напредък.“

По отношение на турските обвинения, че САЩ отлагат прилагането на сделката за Манбидж, в съответствие с която Отредите за защита на народа (ОЗН) трябваше да се изтеглят от града, Пахън даде обяснения с комплексността на този въпрос.

„Това не е просто. Искаме да сме сигурни, че правим правилното нещо за сигурността на всички, както за нас, така и за турските войници, както и за населението на Манбидж“, каза говорителят на Пентагона.

По неговите думи турски войски няма да влязат в този град в обозримо бъдеще. Това означава продължаване на напрежението между Турция и САЩ по отношение на действията им в Сирия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!