Перу, Венецуелци

Стотици венецуелци потърсиха убежище в Перу само часове след като страната затегна правилата за пресичане на държавните й граници, съобщава Би Би Си.

Вече бягащите от Венецуела заради унищожителната криза ще трябва да носят със себе си и паспорт, а не както до сега само лична карта.

Перу, Венецуелци

Много граждани на Венецуела търсят убежище именно в Перу, тъй като перуанската икономика е една от най-бързо растящите на континента Южна Америка. Венецуелците достигат до Лима чрез Колумбия или Еквадор.

Заради силното желание на бежанците да достигнат до Перу през Еквадор, правителството на Еквадор организира т.нар. „хуманитарен коридор” – чрез автобуси венецуелците бяха извозвани до границата с Перу.

Перу, Венецуелци

По думите на министър-председателя на Перу Цезар Вилануева искането за паспорти не означава затваряне на границата за мигрантите. По негови думи личните карти не предоставят достатъчно информация и лесно могат да бъдат фалшифицирани.

Подобни изисквания бяха въведени и в Еквадор миналата седмица, но по-късно бяха отхвърлени от съда в страната.

Перу, Венецуелци

Десетки хиляди венецуелци напускат страната си заради хроничните липси на продукти от първа необходимост като храна и лекарства.

Заради тежкия икономически колапс в страната над 2 млн. нейни граждани са я напуснали от 2014 г. до сега.

Перу, Венецуелци

От ООН предупредиха, че континентът преживява мигрантска криза в големи мащаби, подобна на тази в Средиземноморието от 2015 г.. От организацията подготвят мерки за справяне с нея.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук