Петър Стоянов
На снимката: Петър Стоянов

Един от българите, общували най-много с Хенри Кисинджър, е президентът (1997-2022 г.) Петър Стоянов. 

„Хенри Кисинджър живя дълго, беше съвременник на студената война, имаше съществен принос за новия курс на САЩ по отношение на Китай, видя падането на Берлинската стена, изграждането на новите демокрации в Източна Европа и дори агресията на Русия срещу Украйна. – каза Петър Стоянов пред „24 часа“ на път за международна конференция в Гуанджоу, Китай, посветена на днешните глобални предизвикателства.

“ През всичкото това време той играеше активна роля и в американската, и в световната дипломация и политика. Написа и великолепни книги, които ще се четат още сто години напред. При всичките ми срещи с него ме впечатляваха не просто дълбоките му ерудиция и интелект, а неговият нестандартен и понякога парадоксален начин на мислене. При първите ни срещи, респектиран от присъствието му, почти не вземах думата – какво умно може да кажеш в присъствието на Хенри Кисинджър“, спомня си Стоянов.

„По-сетне при всяко мое посещение в Ню Йорк, не пропусках възможността да го видя, през последните години беше и доста по-словоохотлив, а аз използвах всяка подобна възможност“, признава президентът на Българин в периода 1997-2022 г.

„С неговата смърт си отиде цяла една епоха. Сигурен съм, че и многобройните му почитатели, а и враговете му ще си спомнят за него с уважение. Ще ни липсват неговата личност и блестящите му анализи“, заяви Петър Стоянов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук