Петър Стоянов. Снимка: БГНЕС

Президентът на България (1997-2002) Петър Стоянов ще представлява страната ни на 3-дневния Форум за културна дипломация, който се открива в Скопие. Заедно с него там ще бъдат бившите президенти на Хърватия (2010-2015 г.) Иво Йосипович, на Сърбия (2004-2012 г.) Борис Тадич, на Албания (2007-2012 г.) Бамир Топи, на Босна и Херцеговина (2014-2017) Младен Иванич, както и бившите премиери на Молдова Наталия Гаврилица и на Ливан Хасан Диаб. Домакин на форума е президентът на Република (Северна) Македония (2009-2019) Георге Иванов.

Форумът, организиран съвместно с Института за културна дипломация в Берлин, град Скопие и Международния център „Алианс на цивилизациите“, се провежда за пръв път в северомакедонската столица, а темата е „Насърчаване на демокрацията, единството и мира чрез културна дипломация в новата ера на конфликти и насилие“.

Сред участниците във форума са и Армин Лашет – премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, Ан Линде – бивш министър на външните работи на Швеция, Елмар Брок – председател на комисията по външни работи в Европейския парламент (2012-2017), както и членове на Европейския парламент, депутати от Шотландия, Хърватия, Румъния, Ирландия, Северна Македония.

На форума ще присъстват и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, министърът на отбраната Славянка Петровска, кметът на Скопие Данела Арсовска, председателят на Националния съвет за европейска интеграция в парламента на Северна Македония и зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски и др.

Форумът се провежда в рамките на Световния форум за демокрация и мир – 5-годишен проект на Института за културна дипломация, основан през 1999 г. в САЩ. Предишният форум се е провел в Берлин, а до края на годината са планирани събития в Ню Йорк и Брюксел.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук