Излязлата от коритото си река Рона в швейцарските Алпи.
Излязлата от коритото си река Рона в швейцарските Алпи. / Снимка АП/БТА

В резултат на свирепите бури и проливните дъждове, които връхлетяха Франция, Швейцария и Италия този уикенд, загинаха петима души, предаде БНТ.

Трима души на 70 и 80 години загинаха в североизточната част на Франция, в района на Оуб, когато дърво премаза колата, в която пътуваха, по време на силните ветрове, съобщиха за АФП местните власти. Четвъртият пътник е в критично състояние.

Бури и проливни дъждове връхлетяха Южна и Западна Швейцария вчера и през изминалата нощ, а най-силно засегнатите райони са в италианоезичния кантон Тичино, намиращ се на южните склонове на Алпите.

Двама души загинаха, а трети е в неизвестност, след като проливни дъждове предизвикаха свлачище в югоизточната част на страната. Според местния ежедневник La Regione загиналите са две жени, които са били на почивка в алпийския регион.

Полицията съобщи в изявление, че е имало голямо свлачище в района на Фонтана в долината Маджа, която се намира в близост до град Локарно. В изявлението се казва още, че са открити телата на двама души, които са идентифицирани, а спасителите търсят още един човек, които е в неизвестност.

Туристическите лагери по течението на река Маджа са евакуирани, а част от малкия пътен мост Вислето се е срутила. Три други долини в района са откъснати от света заради блокирани пътища. По на север река Рона е излязла от коритото си на няколко места в кантона Вале, заливайки магистрала и жп линия.

Службите за спешна помощ преценяват как най-добре да евакуират 300 души, пристигнали за футболен турнир в Печа, а други близо 70 души са евакуирани от ваканционен лагер в село Моньо. По-рано полицията съобщи, че лошото време особено затруднява спасителните работи, тъй като няколко долини са недостъпни и са откъснати от електрическата мрежа.

Федералната система за предупреждение също така съобщи, че в част от кантона няма питейна вода.

В западния кантон Вале няколкостотин души бяха евакуирани и пътищата бяха затворени, след като Рона и притоците ѝ се преляха на различни места.

През изминалия уикенд екстремни валежи засегнаха и югоизточната част на Швейцария, като причиниха смъртта на един човек и големи щети.

В долината на река Аоста в Северна Италия потребителите на интернет споделиха снимки на зрелищни наводнения и пълноводни реки, които се спускат по планинските склонове.

Учените твърдят, че климатичните промени, предизвикани от човешката дейност, увеличават тежестта, честотата и продължителността на екстремните метеорологични явления като наводнения и бури.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук