Петко Ангелов
на снимката: Петко Ангелов - председател на Камарата на автомобилните превозвачи

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг председателят на Камарата на автомобилните превозвачи в България Петко Ангелов коментира промените, които предлага Франция за реформа в бранша на превозите. Според Ангелов т. нар. пакет „Мобилност” дискриминира източноевропейските превозвачи и ще доведе до техния фалит.

„Това е пълна дискриминация на българските превозвачи. От една страна Пакет 1 за товарните превози затваря европейския пазар за нас, а от друга страна има пълна либерализация на автобусните превози… Франция и Германия в момента си правят каквото искат. При срещата с министър-председателя Бойко Борисов ние му обяснихме, че средства от порядъка на 10 млрд. лева ще изчезнат от българския бюджет на годишна база, защото ние ще фалираме, а и надолу по веригата много фирми също.”

При провелата се тази седмица среща в Министерския съвет превозвачите получиха обещанието на транспортния министър Ивайло Московски, че ще се застъпи за тях. Те подготвят национален протест на 17 май, когато у нас ще бъдат всички европейски лидери за срещата ЕС-Западни Балкани.

Според Ангелов и други държави ще бъдат засегнати от промените, но засега няма стабилна подкрепа за българската инициатива от страна на европейските превозвачи.

Основните предложения в пакет „Мобилност” са шофьорите на ТИР-ове да получават толкова командировъчни, колкото получават в страните, през които преминават. В западноевропейските страни командировъчните са почти двойно по-големи от тези в България. Второ: ако новата еврорегулация влезе в сила, на всеки три седмици българските тираджии ще трябва да се прибират за почивка в страната си. И трето: големите седмични 45-часови почивки шофьорите ще трябва да прекарват задължително в хотел.

Цялото интервю с Петко Ангелов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук