Петков
На снимката: Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков допусна, че е възможно да се стигне до нова процедура за избор на шеф на БНБ. Причината е разногласия в коалицията и фактът, че останалите коалиционни партньори – „Демократична България”, БСП и „Продължаваме промяната” заявиха, че няма да подкрепят кандидата на ИТН Любомир Каримански, след като другият кандидат – Андрей Гюров от ПП, се оттегли.

„Нищо не изисква това бързо действие в момента да има нов гуверньор. Може да се седне, да се говори и да се избере една кандидатура, която да е обединяваща. В момента имаме една кандидатура, за която три от четирите партньори не са съгласни.“

Петков обясни, че гуверньорът на БНБ трябва да има висок морал и висока етика, а всички други банкови позиции, включително и Световната банка изискват просто технически професионализъм и знания.

„Никой не трябва да поставя личната си кариера над стабилността на България. Когато няма разбирателство, по-добре е да се направи стъпка назад, вместо да се настоява за нечий интерес. Нищо не изисква това бързо действие да се избере нов гуверньор. Искаме да седнем и да намерим обединяваща кандидатура“, посочи премиерът.

По-рано днес от БСП обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Любомир Каримански, тъй като не желаят да взимат страна в конфликта. Андрей Гюров пък обясни, че в партията поставят  отговорностите над постовете, поради което са решили да изтеглят кандидатурата си. Целта е била да се намери личност в консултации с коалицията и останалите парламентарни сили да се намери обединяваща кандидатура.

От ИТН обаче не са съгласни с това становище и днес председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обвини „Продължаваме промяната” пред Нова телевизия, че се опитва да овладее „и БНБ”.

„В момента има огромна концентрация на финансова власт и информация в един единствен човек и това е министърът на финансите. Разгледайте кои ведомства под кой контрол са. Когато се прави коалиционно правителство никога икономическата и разследващата власт не са в една и съща партия. В „Продължаваме промяната”, което е коалиция, са службите, МВР и всички ресурсни и финансови инструменти. Сега тази коалиция се опитва да овладее и БНБ, без да има достатъчно читав кандидат”, коментира Йорданов.

Той обясни, че Любомир Каримански е кандидат на ИТН за БНБ от преди 2 парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук