Петков, Мета

Българското национално малцинство в Албания е основен мост на приятелство и фактор за укрепване на взаимното доверие, заяви българският премиер Кирил Петков на среща с президента на Албания Илир Мета, който е на официално посещение у нас по покана на българския си колега. Премиерът отбеляза значението, което страната ни отдава на осигуряването на възможност българското малцинство да се възползва пълноценно от правото си да изучава майчиния си език.

„Одобрили сме законодателство. Българското малцинство е включено, а сега има и допълнителни подзаконови актове. Затова всички малцинства в Албания са защитени, както и българското, и се прави всичко възможно те да се гордеят със своята идентичност и да бъдат винаги добре интегрирани и подкрепяни от всички институции – централни и местни.”, обясни Илир Мета.

Считаме ги (българското национално малцинство – бел. ред.) за много добър принос във взаимните отношения, заяви още Мета след срещата на „Дондуков“ 2 с Румен Радев, която се проведе сутринта.

Европейската перспектива на Албания

След срещата с албанския премиер Илир Мета българският министър-председател потвърди подкрепата на страната ни за готовността на Албания да започне преговори за членство в ЕС.

„България е последователна в позицията си, че мястото на страните от Западните Балкани е в Европейския съюз. В тази връзка Петков подчерта усилията на българското правителство за активизиране на диалога със Северна Македония и преодоляване на противоречията.”

Подобна подкрепа изразиха и президента Румен Радев, и председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Разчитаме, че новият импулс, който българското правителство даде на отношенията с Република Северна Македония, ще допринесе за разрешаването на отворените въпроси, подчерта Никола Минчев. Надяваме се всички заедно да бъдем в европейското семейство в близко бъдеще, добави той.

За коридор №8 и двустранните отношения

Задълбочаването на парламентарния диалог е основна предпоставка за развитието на двустранните отношения, беше общото мнение, изразено на срещата на председателя на Народното събрание Никола Минчев и албанския президент Илир Мета.

Подкрепяме Албания в процеса й на интеграция към ЕС и оценяваме високо усилията, направени до момента от албанската държава в областта на съдебната реформа, отбеляза Никола Минчев. Като важен аспект той посочи и приетия през 2017 г. Закон за защита на националните малцинства..

За проекта за Коридор № 8 председателят на парламента подчерта, че трябва да се направи всичко възможно той да се реализира, защото свързването на Черно море с Адриатика може да има солиден ефект. Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев направи необходимото да се подсигури европейско финансиране за железопътната част от Коридор № 8, която също е важна за подобряване на връзките и стимулиране на икономическия обмен, добави той.

Премиерът Петков също отбеляза, че съществува огромен потенциал за развитието на икономическото сътрудничество, основаващ се на добрия политически диалог между двете страни. Петков и Мета обсъдиха приоритетни за свързаността на региона инфраструктурни проекти. Двамата лидери подчертаха стратегическото значение на Европейския транспортен коридор № 8, осъществяващ връзка между Адриатическо море и Черно море.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук