Снимка от Фейсбук профила на Кирил Петков

Премиерът в оставка Кирил Петков, който вчера заедно със своя колега Кириакос Мицотакис откри интерконектора в Гърция, по който до България ще се доставя азерски газ, отговори на критиките на ГЕРБ, че в тръбите няма газ, а откриването е било „бутафорно”.

Той припомни, че управлението на ГЕРБ в продължение на 12 години не успя да построи интерконектора, който осигурява диверсификация на българския енергиен пазар. За сметка на това за по-малко от две години с парите на българските данъкоплатци Борисов построи участъка от „Турски поток”, който доставя руски газ на Сърбия и цели да заобиколи Украйна.

Публикацията е придружена с две сники – едната на Борисов с сръбския президент Вучич, турския – Ердоган и руския – Путин и тази на Петков с гръцкия премиер Мицотакис.

Ето целия коментар на Петков:

Турски поток – 3 млрд. лева – 0% от капацитета на тръбата е за България, 0% диверсификация.

Гръцката връзка – 0.5 млрд. лева – 100% от капацитета на тръбата е за България и български износ, веднага диверсифицира 1/3 от годишното потребление на страната ни, на стойност 1/3 от цената на Газпром.

(Интересен факт: цената на километър строителство за Турски поток е два пъти по-висока от тази за гръцката връзка, въпреки по-лекия терен).

Без допълнителен коментар.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук