Петков
На снимката: Кирил Петков

Не сме в НАТО. Ние сме НАТО. Не сме в Европейския съюз. Ние сме Европейският съюз. Как се взимат решения, ако губиш и от двете страни? От едната страна губим, ако сложим санкции, защото ще има ответни санкции. От друга страна губим идентичността си, ако просто се принижим и кажем не сме готови да платим цената на демокрацията. Това каза премиерът Кирил Петков на откриването на годишната среща на бизнеса с правителството в София Тех парк.

Това изявление до известна степен се противопоставя на изказването на президента Радев от вчера, който изяви искане българското небе да бъде защитавано само от български сили и самолети, въпреки че идването на нидерландските изтребители е решено още по времето на Стефан Янев.

„За съжаление, Владимир Путин е имал добра стратегия от много по-рано. Изкупувайки газовите находища в Германия, той източва нивата на газа в Западна Европа. Ние сме в едно ужасно място откъм зависимост към Русия и локални източници, които вече са срещу зелената сделка на Европа. Единият вариант е да извадим българския калкулатор и да замълчим, а другият да кажем ние сме ЕС, ние сме НАТО.“

Според премиера, когато икономиката ни е натегната заради добро стратегическо паниране от страна на Русия, ние трябва да кажем кои са нашите ценности.

На 1 март „Възраждане“ имаше два часа среща с Митрофанова (посланикът на Русия у нас – бел. ред.), какво си говориха, попита Петков и продължи: На 3 март бяха там, за да са сигурни, че българското правителство няма да си поднесат букетите на Шипка.

„Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия – на база култура, на база приятелства, с режима на Путин. Тези неща не са едно и също. Аз затова исках да коленича пред Шипка. Тази война ни дава възможност да махнем част от хибридите – да помислим малко повече какво означава да сме приятелски народ, но неприемащ диктатура и какво е да сме част от ЕС. Нас не ни е страх в момента какво ще прелети през българското небе, но Молдова я е страх“, коментира още Кирил Петков.

Петков съобщи, че до момента 70 хиляди са бежанците от Украйна преминали през България. От тях 35 хиляди са останали в страната. По думите му, правителството е успяло да пренастрои система, която не е била подготвена за подобна на днешната ситуация. Агенцията за бежанците може да преработва 30 човека на ден, а имаме 2000-3000 човека на ден. Тази система никога не е имала толкова, посочи Петков.

По думите на премиера войната от една страна е възможност да погледнем бързо към алтернативата на енергийни източници. Още в петък с министър Александър Николов отиваме да видим какво се случва с прословутата гръцка връзка, съобщи Петков.

Според премиера координирано възстановяване е много по-добре, отколкото не координирано. България ще бъде в свързаната система за възстановяване, добави той. Той напомни, че в сряда (утре) в София пристига европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

И това не е случайно. С нея няма да си говорим за пуканки. Имаме превзети институции и това се случва заради прокуратурата. Хората не ги е страх, защото си имат пазител и той се нарича Иван Гешев, заяви Петков.

„Банановите кори“ от руските хибридки ще ги поемем, но предателството от българските политически партии за малки дивиденти ме отвращава. Надявам се, че хората в един момент ще започнат да игнорират заиграването с техните страхове, заяви още Кирил Петков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук