Теменужка Петкова
на снимката: Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви в телевизионно участие, че управлението на страната работи за това „България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа“. Министърът подчерта, че целта е, че проектът да носи печалби дълго.

„Това може да стане, ако предприемем адекватни действия към промените, които се извършват около нас, проектите, които се реализират, и да направим така, че тези големи енергийни проекти да не заобиколят България. До голяма степен това зависи от нас“, допълни Петкова.

Целта на правителството, по думите й, е България да има поне 3 различни източника за доставка на природен газ. Петкова коментира и информацията в руски медии, че „Газпром“ е взел решение за маршрута на втората тръба от „Турски поток“ и той ще минава през България.

„Трябва да изчакаме официалната информация от колегите от „Газпром”. Но сме готови за реализацията на един такъв проект”, заяви Петкова.

Тя припомни, че темата е била поставена и по време на визитата на премиера Борисов в Москва.

Министърът обясни, че предварителните анализи сочат, че инвестицията би била приблизително 2,6 милиарда. По думите й при реализация на такъв проект „ще имаме печалба за 20 години над 4,3 милиарда лева. Имаме желание „Турски поток“ да носи приходи дълги години“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!