Теменужка Петкова
на снимката: Министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова

От страна на „Росатом“ е потвърдено желание за участие в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ. Тя обаче не уточни, че дали руснаците искат да бъдат инвеститори в проекта и да дават пари, или да бъдат изпълнители и да вземат пари, което, според анализатори, е по-вероятно.

„Нека да запазим търпение до 19 август. От страна на „Росатом“ е потвърдено желанието в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Очакваме крайната дата 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект”, каза Петкова.

На въпрос дали може да очакваме реакция от страна на ЕК, ако „Росатом“ спечели този проект, Петкова отговори:

„Не, не смятам, че ще има подобна реакция. Както знаете, че процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС. Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия“, каза Петкова.

Тя посочи, че страната ни е готова да предостави на ЕК всяка информация, която тя поиска.

Енергийният министър добави още, че след 19 август, когато приключи кандидатстването на всички заинтересовани фирми, ще бъде изготвена кратка листа на всички желаещи страни, след което „страната ни ще реши с кои компании да води преговори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!