Търговете за доставка на електроенергия, необходима за „студения резерв“ на страната ще бъдат отменени, а средствата ще бъдат давани на държавната ТЕЦ „Марица Изток-2“. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

В понеделник управляващите ще внесат  промени в Закона за енергетиката, с които ще се въведе този механизъм.

“Основният смисъл на този резерв и на този механизъм е за капацитет. Неговата основна цел е именно това да се гарантира сигурността на системата, и тъй като никой не може да подлага под риск сигурността на системата. С тази промяна в закона ще се предвиди механизъм, който да даде възможност на министъра на енергетиката да упражни свои правомощия и да гарантира сигурността на системата, възлагайки за този преходен период до въвеждането на механизма за капацитет на този, който ще осигури нейната сигурност“.

Държавата даваше 30 млн. лева годишно  на ТЕЦ-а на Доган

Предходните две години най-голяма част от капацитета се даваше на ТЕЦ „Варна“, който е мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Всяка година Електроенергийният оператор плащаше на централата по около 30 млн. лв. на година, без да работи.

Дори в началото на 2019 г. централата не е успяла да изпълни ангажимента си да пусне своите мощности по искане на ЕСО, поради което беше глобена с 2 млн. лв.

До момента търговете се провеждаха година за година, като действието им е до 31 юли. Класирането е по цена, като в държавата трябва да се гарантират 650 мегавата средногодишно.

Временно премахват търговете

Сега управляващите ще махнат търговете от Закона за енергетиката. Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Валентин Николов призна, че това има изцяло политически смисъл, който е свързан с политическите сътресения от последните дни.

„Ще променим закона, така че със заповед на министъра да се определя кой да предоставя капацитет. И това ще е държавния ТЕЦ „Марица Изток 2“. Това е принципно неправилен механизъм, но той ще е временен. За Европа е много важна конкуренцията, но политическата обстановка не ни позволява да създадем конкуренция“, каза още Николов.

Промените, които ще бъдат внесени в понеделник ще важат за преходния период до въвеждане на пълна либерализация на пазара през 2021-ва година, добави министър Петкова.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!